Σε μία περίοδο που η Τουρκία δέχεται σκληρή κριτική για τις δημοκρατικές ελευθερίες και πολλοί μιλούν ξανά για τον «σουλτάνο» Ταγίπ Ερντογάν, η σύζυγός του με δηλώσεις της ενίσχυσε αυτές τις ανησυχίες.
Η Εμινέ Ερντογάν εκθείασε τα χαρέμια των Οθωμανών σουλτάνων, χαρακτηρίζοντάς τα «ένα σχολείο για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή». Τα σχόλιά της ήρθαν μία ημέρα μετά από τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι «η γυναίκα είναι πάνω από όλα μητέρα», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Οι επικριτές του Ερντογάν κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες ισλαμικές αρχές στην Τουρκία, «ψαλιδίζοντας» τις ελευθερίες των γυναικών. Αλλωστε, στο παρελθόν έχει προτρέψει τις γυναίκες να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά, ενώ ήταν ενάντια στην προώθηση της αντισύλληψης, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα προδοσία.
«Το χαρέμι ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και ένας εκπαιδευτικός θεσμός για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή», ανέφερε η Εμινέ Ερντογάν σε εκδήλωση στην Αγκυρα, σύμφωνα με τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Στα χαρέμια, κατά την οθωμανική περίοδο, ίσχυαν αυστηροί και λεπτομερείς κανόνες που έπρεπε να ακολουθεί ακόμη και ο σουλτάνος, ενώ υπήρχαν ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές για τη «στρατολόγηση» και την εκπαίδευση των γυναικών που ήταν σε αυτά, γράφει ο Guardian.
Κάθε μία εκπαιδεύονταν σε κάτι στο οποίο έδειχνε ότι είχε κλίση, για παράδειγμα την καλλιγραφία, τις διακοσμητικές τέχνες, τη μουσική ή τις ξένες γλώσσες. Δεν υπήρχε όριο ηλικίας στο χαρέμι, όπου γυναίκες ακόμη και 60 ετών ζούσαν δίπλα σε νεαρές, με τις πιο ικανές να αποκτούν τεράστια επιρροή.
Οι δηλώσεις της Εμινέ Ερντογάν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Οζλέμ Κουρουμλάρ, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, έγραψε στο Twitter «Την εποχή του Μουράτ Γ' (σ.σ. σουλτάνου του 16ου αιώνα), τα βιβλία ήταν το μοναδικό πράγμα που δεν μπήκε ποτέ στο χαρέμι».