Τα έσοδα από τον τουρισμό της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,6% φέτος και να αγγίξουν τα 15 δισ. ευρώ, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος εκτιμά πως φέτος θα επισκεφθούν τη χώρα μας 25 εκατ. άνθρωποι.
Ωστόσο, η πρόβλεψη για την αύξηση των τουριστικών εσόδων εξαρτάται από τη γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της χώρας, αλλά και από την αποτελεσματική διαχείριση των ροών. Ο κ. Ανδρεάδης σε δήλωση του στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ 2016, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική χρονιά καταλύτη για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση.
«Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. Ευρώ από 14,2 δισ. Ευρώ το 2015. Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους» αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης.
Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης. Παράλληλα, συμπληρώνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.
«Στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης.