Από το πόσο καλή θα είναι συνεργασία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Λουκά Παπαδήμο, θα κριθεί εν πολλοίς η επιτυχία του εγχειρήματος της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν εγχώριοι και διεθνείς αναλυτές, καθώς από τη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης είναι προφανές ότι συγκροτήθηκε για να ικανοποιήσει τους κομματικούς συσχετισμούς και όχι για να παράξει πολιτική, αφού αποκλειστικός και μόνο στόχος είναι να εξασφαλίσει την 6η δόση και εν συνεχεία να πράξει τα δέοντα για την ενεργοποίηση του 2ου πακέτου στήριξης.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι στη πραγματικότητα οι δύο ισχυροί άνδρες θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν μετά από μήνες τήρησης. διακριτικών αποστάσεων και υπενθυμίζουν ότι όσο κι αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπαδήμος διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά στις σχέσεις τους, τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο.
Ειδικότερα, στη πρώτη μεγάλη κρίση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας πριν το καλοκαίρι, όταν ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου, ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, στις πυρετώδεις συσκέψεις που γίνονταν στην οδό Νίκης.
Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, είχε βοηθήσει στην εξομάλυνση των ταραγμένων τότε σχέσεων των δύο πλευρών. Αντιθέτως, όταν ξέσπασε η δεύτερη μεγάλη κρίση τον Ιούλιο, όταν δηλαδή η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει το χαρτί της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, η απουσία του κ. Παπαδήμου ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή και τότε είχε αποδοθεί στη ψύχρανση των σχέσεων του με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε να έχει τον πρώτο και το τελευταίο λόγο στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και μάλλον πιο πολύπλοκα, καθώς πέρα από τις προφανείς εσωτερικές αναταράξεις, η κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις όποιες ανατροπές φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία και όχι μόνο. Και το ερώτημα είναι, θα καταφέρουν να βρουν οι δύο ισχυροί πόλοι της κυβέρνησης, το αναγκαίο modus vivendi για να φτάσουμε ομαλά έως την ημέρα των εκλογών;