Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε τον Απρίλιο ελάφρυνση χρέους - iefimerida.gr

Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε τον Απρίλιο ελάφρυνση χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές από τις Βρυξέλλες, το Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα, έχει δύο θετικές ειδήσεις.

Η πρώτη φέρεται να έρχεται από τα χείλη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κατά τις πληροφορίες, ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι «να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο». Δεδομένου ότι η όποια συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το μήνυμα Ντάισελμπλουμ δείχνει ότι γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤγια το πακέτο των μέτρων.

Η δεύτερη θετική είδηση, σύμφωνα με τις διαρροές είναι ότι επιστρέφουν, αύριο Τρίτη, οι θεσμοί στην Αθήνα.

Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε τον Απρίλιο ελάφρυνση χρέους | iefimerida.gr 0

Νωρίερα, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε:

«Θα ακούσουμε τους θεσμούς και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και προϋπολογισμό που είναι «εντός πλαισίου».Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει μόνο το ΔΝΤ αλλά όλους τους θεσμούς. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι».

Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε τον Απρίλιο ελάφρυνση χρέους | iefimerida.gr 1

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το εάν είναι κοινή η θέση Ευρώπης-ΔΝΤ, αλλά απάντησε ότι δεν θα μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες και πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν την ίδια οπτική, η οποία είναι:

α) Πρέπει να έχουμε πλήρεις τεχνικές συζητήσεις, β) υπάρχει κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, γ) υπάρχει ακόμα περιθώριο κινήσεων για περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας και δ) υπάρχει ανάγκη να γυρίσουν τώρα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, με στόχο να τελειώσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση.

Η συζήτηση που θα κάνουμε σήμερα αφορά στο εάν μπορεί να σταλεί η αποστολή στην Αθήνα. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμα αλλά πρέπει οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Νομίζω ότι σήμερα θα φτάσουμε σε ομόφωνη απόφαση να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη και το θέμα του προσφυγικού στην Ελλάδα, που συζητούν σήμερα οι ηγέτες, πρόσθεσε.

Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε τον Απρίλιο ελάφρυνση χρέους | iefimerida.gr 2

Κοινή γραμμή έχουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι δανειστές σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ολλανδός ρωτήθηκε για αν το ΔΝΤ και η Ευρώπη έχουν την ίδια άποψη στο ελληνικό ζήτημα. «Θα ακούσουμε τους Θεσμούς σήμερα και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ο προϋπολογισμός να μείνει σε σωστό δρόμο για το μεσοπρόθεσμο. Αυτό δεν αφορά μόνο το ΔΝΤ, αλλά όλους τους Θεσμούς», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού. «Το πώς θα γίνει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τι δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, θα σας το πω μετά από τη σημερινή σύσκεψη», πρόσθεσε.

Ντάισελμπλουμ: Ετοιμαστείτε να συζητήσουμε τον Απρίλιο ελάφρυνση χρέους | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γέρουν Ντάισελμπλουμ Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ