Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα αναφορικά με τον διορισμό του προέδρου και αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ζητά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει ως παράνομη τον διορισμό το προεδρείο της ΡΑΕ, καθώς «επί προεδρίας της κ. Κωνσταντοπούλου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία σύμφωνα με το κανονισμό είναι η μοναδική η οποία μπορεί να εγκρίνει την τοποθέτηση Προέδρων και Αντιπροέδρων στις Ρυθμιστικές Αρχές, δεν ενέκρινε την τοποθέτηση Προέδρου και Αντιπροέδρου γιατί από τα μέλη της μόνο τα 9 ψήφισαν υπέρ.
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Λοβέρδος αναφέρει:
Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα σε σχέση με την εφαρμογή της ,από 9ης Ιουνίου 2015, Έκθεσης της Ειδικής Μόνιμης Επτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Το θέμα έθεσα στην Ολομέλεια της Βουλής ,την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, ενημερώνοντας ταυτοχρόνως το Σώμα, πως θα απευθυνθώ με επιστολή μου σε εσάς. Το όλο ζήτημα αφορά στον παράνομο διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Όπως προκύπτει από την ανωτέρω Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας , δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών της για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ. Παρά ταύτα η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη στον παράνομο διορισμό τους.
Κύριε Πρόεδρε, σας ζητώ να ενημερώσετε την ηγεσία του Υπουργείου για την παρανομία αυτή και να διευθετήσετε το θέμα, όπως ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει.
Η απάντηση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Νόμιμη και απρόσβλητη χαρακτηρίζει τη διοικητική πράξη διορισμού του προέδρου και του α' αντιπροέδρου της ΡΑΕ το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι η Πράξη 16 του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία διορίστηκαν στις 23.6.2015 στις αντίστοιχες θέσεις ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, είναι απολύτως νόμιμη, ουδέποτε προσεβλήθη στα αρμόδια Δικαστήρια από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ενώ από καμία πολιτική δύναμη δεν αμφισβητήθηκε η νομιμότητά της. Όλως περιέργως, οκτώ (8) ολόκληρους μήνες μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ανακάλυψαν κάποιοι την υποτιθέμενη παρανομία, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής, και φτάνουν στο σημείο να μιλούν για ζήτημα νομιμότητας όλων των πράξεων της ΡΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκρότηση, η σύνθεση και η λειτουργία της ΡΑΕ είναι απολύτως νόμιμη, όπως μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις διοικητικού δικαίου και της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την Αρχή. Η προβλεπόμενη στον Κανονισμό της Βουλής πλειοψηφία επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς 8 μέλη της Επιτροπής Θεσμών ψήφισαν υπέρ των προτεινόμενων υποψηφίων, ενώ κατά αυτών ψήφισαν 7 μέλη. Εξυπακούεται ότι οι δηλώσεις «παρών» δεν συνυπολογίζονται στους παρόντες, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη στη συγκεκριμένη διαδικασία ψήφος μπορεί να είναι είτε αρνητική είτε θετική, χωρίς ο Κανονισμός της Βουλής να προβλέπει τη δήλωση «παρών».
Ακόμη, όμως, και εάν επιμένουν κάποιοι να ερμηνεύουν διαφορετικά τον Κανονισμό και να θεωρούν παράνομες τις τοποθετήσεις, σημειώνουμε ότι 8 μήνες μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ (Υ.Ο.Δ.Δ 447/23.6.2015), η διοικητική πράξη διορισμού του Προέδρου και Α’ Αντιπροέδρου της ΡΑΕ έχει καταστεί οριστικά και αμετάκλητα νόμιμη και απρόσβλητη.