«Για τους εργαζόμενους της Φινλανδίας, το ευρώ σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας και χαμηλότερες αμοιβές», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται σε συμφωνία που καλούνται να υπογράψουν τα συνδικάτα της χώρας για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της.
Λίγοι Φιλανδοί ενδεχομένως θα είχαν σκεφθεί ότι η καθιέρωση του ευρώ θα σήμαινε περισσότερη εργασία και λιγότερες αποδοχές, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά τα συνδικάτα ετοιμάζονται τώρα να υπογράψουν μία συμφωνία που θα μειώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και θα αυξήσει τις ώρες εργασίας τους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Φιλανδοί θα εργάζονται επιπλέον 24 ώρες ετησίως χωρίς επιπλέον αμοιβή, περικοπές στα επιδόματα διακοπών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και αλλαγές κάποιων φόρων στη μισθωτή εργασία. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα μειώσουν το κόστος εργασίας της Φινλανδίας κατά περίπου 4% έως το 2019 - ελαφρά λιγότερο από το 5% που ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα - και θα δημιουργήσουν 35.000 θέσεις εργασίας έως το 2020. Τα συνδικάτα έχουν δεσμευθεί, επίσης, σε μηδενικές αυξήσεις μισθών το επόμενο έτος.
Το συμβούλιο του μεγαλύτερου φιλανδικού συνδικάτου, SAK, συνεδριάζει σήμερα για να δώσει την τελική του έγκριση στη συμφωνία, με την οποία θα συνεχισθεί η επώδυνη διαδικασία που ξεκίνησε πρώτος ο κ. Σίπιλα, μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Μάιο. Μπορεί, όμως, να είναι μία δύσκολη ψηφοφορία, καθώς τέσσερα από τα πιο σημαντικά μέλη του Συμβουλίου, που εκπροσωπούν το 40% των εργαζομένων - μελών του συνδικάτου, έχουν δηλώσει ήδη ότι θα απορρίψουν τη συμφωνία. Για τα συνδικάτα, η συμφωνία είναι «δραματική», καθώς είναι η πρώτη φορά που μία συμφωνία τους θα είναι αρνητική για τα μέλη τους, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής του SAC, Lauri LyLy. «Είναι μία δύσκολη απόφαση για εμάς», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι το συνδικάτο θα στηρίξει το σχέδιο, επειδή «μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». «Επί δεκαετίες, είχαμε μειώσει τον χρόνο εργασίας», δήλωσε ο Jyri Hakamies, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Φιλανδικών Βιομηχανιών, προσθέτοντας ότι «τώρα αλλάξαμε κατεύθυνση».
Η Φινλανδία έχει κλονισθεί από την κατρακύλα της βιομηχανίας χαρτιού της, την πτώση της μονάδας κινητής τηλεφωνίας της Nokia και τη μείωση του εμπορίου της με τη Ρωσία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Το κενό ανταγωνιστικότητας που τη χωρίζει από τη Γερμανία αυξήθηκε σε τουλάχιστον 15% και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, περιγράφει τώρα τη χώρα του ως τον «ασθενή της Ευρώπης».
Ο Σίπιλα επιδοκίμασε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα χρειασθεί καιρό για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα, αλλά τα συνδικάτα θα δυσκολευθούν να την αποδεχθούν. Η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι εργοδότες σχεδιάζουν να προσυπογράψουν τη συμφωνία τον Ιούνιο, με βάση την προκαταρκτική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας.