«Η πραγματικότητα μετατόπισε την κυβέρνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις», δηλωσε ο επικεφαλής του Ποταμίου, Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
«Η πίεση της πραγματικότητας οδήγησε σε μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μια ελάχιστη εθνική γραμμή με τρεις άξονες: Αλληλεγγύη και φροντίδα για τους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους ή στη χώρα απ’ όπου έχουν έρθει και ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. .
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι: «Πιο συγκεκριμένα, πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις, η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες, πράγμα που έχει κάνει ήδη, και από την άλλη δίνει και ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του κόσμου». Παράλληλα υπογράμμισε ότι υπήρξε αυστηρός με τον κ. Τσίπρα ως προς τα όσα «δεν έγιναν το 2015» στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ενώ ζήτησε από το Πρωθυπουργό «από εδώ και στο εξής, αν θέλει μια εθνική γραμμή, να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του 2015. Ήταν λάθος, δημιούργησε και διόγκωσε το πρόβλημα. Αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι όλοι μαζί κάνοντας ο καθένας μια παραχώρηση να έχουμε μια εθνική πολιτική». Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύνδεσης του προσφυγικού με το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και την αξιολόγηση είπε: «Θα ήταν «προκλητικό για τους Έλληνες πολίτες να το συνδέσουμε και να κάνουμε παζάρια για τη φιλοξενία των μεταναστών σε σχέση με το οικονομικό. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός».
Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Η πίεση της πραγματικότητας οδήγησε σε μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Εμείς επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει ένας υπουργός κοινής αποδοχής. Να υπάρξει ένα σύστημα που θα διοικεί αυτό το χάος που υπάρχει αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από τον κύριο Τσίπρα, αλλά αισθανόμαστε νικητές, ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις, η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες, πράγμα που έχει κάνει ήδη, και από την άλλη, δίνει και ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του κόσμου. Δεν πρότεινα πρόσωπο, παρόλο που ήμουν έτοιμος να το κάνω, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει για το ενδεχόμενο να υπάρξει άτομο κοινής αποδοχής, που θα αναλάμβανε όλη τη δουλειά, η οποία δεν έγινε το 2015. Ήμασταν όλοι, και ειδικά εγώ, πολύ αυστηροί για τα όσα δεν έγιναν το 2015. Ζήτησα και από τον κύριο Τσίπρα, από εδώ και στο εξής, αν θέλει μια εθνική γραμμή να μην προκαλεί, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του 2015. Ήταν λάθος. Δημιούργησε και διόγκωσε το πρόβλημα αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι όλοι μαζί κάνοντας ο καθένας μια παραχώρηση να έχουμε μια εθνική πολιτική». Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν αντίποινα σε χώρες που κάνουν ενέργειες που είναι εις βάρος μας; Σταύρος Θεοδωράκης: Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι κυρώσεις και αντίποινα. Αναφέρετε όμως ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να έχουν συνέπειες και καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει συγκεκριμένες αυτές τις συνέπειες. Δημοσιογράφος: Στο ανακοινωθέν αυτό υπάρχει αίτημα για οικουμενική Κυβέρνηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι. Ο καθένας έχει τις επιφυλάξεις του. Εμείς έχουμε τις δικές μας, ο Κυριάκος τις δικές του, η Φώφη τις δικές της. Στο ανακοινωθέν είναι μόνο τα πράγματα που συμφωνήσαμε. Από εκεί και πέρα στα πρακτικά βέβαια ο καθένας από εμάς εξέφρασε τις απόψεις του για τις αδυναμίες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο για βέτο από τον κ. Τσίπρα το συζητήσατε; Σταύρος Θεοδωράκης: Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το βέτο υπάρχει πάντα σ΄ ένα τραπέζι αλλά δεν είναι επιλογή αυτή τη στιγμή της χώρας να απομονωθεί μ' ένα βέτο. Ότι βεβαίως υπάρχει η απειλή βέτο, υπάρχει. Αλλά ούτε έχει έγκριση από τους αρχηγούς για βέτο, ούτε είναι κάτι το οποίο είπε ο ίδιος ότι θέλει να χρησιμοποιήσει Δημοσιογράφος: Είχατε αίσθηση για σύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό; Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι. Και εγώ αλλά και νομίζω και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν ότι θα ήταν ,ας μου επιτραπεί ο όρος, προκλητικό για τους Έλληνες πολίτες να το συνδέσουμε και να κάνουμε παζάρια για τη φιλοξενία των μεταναστών σε σχέση με το οικονομικό. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός ποτέ δεν έχει σκεφτεί να συνδέσει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η χώρα μας με το προσφυγικό.»