Αποστολή ExoMars: Τον Μάρτη Ευρώπη και Ρωσία πάνε στον Αρη για να βρουν εξωγήινη ζωή [εικόνες] - iefimerida.gr

Αποστολή ExoMars: Τον Μάρτη Ευρώπη και Ρωσία πάνε στον Αρη για να βρουν εξωγήινη ζωή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωπαϊκή ένωση και Ρωσία φαίνεται πως, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τα... εκτός Γης, έχουν βάλει τις βάσεις για μια στενή συνεργασία. Ο ESA μαζί με τον Roscosmos ετοιμάζονται για αποστολή στον Αρη.

Πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινωθεί πως η ευρωπαϊκή και η ρώσικη υπηρεσία διαστήματος ετοιμάζονται για ένα πρότζεκτ τεραστίων διαστάσεων, με στόχο την πλήρη εξερεύνηση της Σελήνης και την μόνιμη εγκατάσταση σε αυτήν. Οπως όλα δείχνουν όμως, η συνεργασία τους έχει και ακόμα πιο μακρινές βλέψεις.

Αποστολή ExoMars: Τον Μάρτη Ευρώπη και Ρωσία πάνε στον Αρη για να βρουν εξωγήινη ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Πιο συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι και Ρώσοι στοχεύουν να στείλουν αποστολή στον Αρη, τοποθετώντας στον κόκκινο πλανήτη ανιχνευτές... εξωγήινης ζωής. Το πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία των δύο μεγάλων οργανισμών, έχει το όνομα ExoMars και θα ξεκινήσει τον Μάρτη του 2016.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, το ExoMars περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές αποστολές. Ενας ανιχνευτής που θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Αρη, αλλά και ένας ακόμα που θα προσγειωθεί στον πλανήτη, πρόκειται να εκτοξευτούν την ίδια στιγμή, με έναν ρώσικο πύραυλο Proton, από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μέσα στο τρέχον έτος. Αυτά τα δύο μηχανήματα θα μαζέψουν πληροφορίες οι οποίες, εκτός των άλλων, θα βοηθήσουν και στην δεύτερη αποστολή του ESA και του Roscosmos.

Αποστολή ExoMars: Τον Μάρτη Ευρώπη και Ρωσία πάνε στον Αρη για να βρουν εξωγήινη ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Αυτή θα γίνει το 2018, στέλνοντας στον κόκκινο πλανήτη ένα Rover. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει πρώτα οι μηχανές που θα ταξιδέψουν τον επόμενο μήνα να ολοκληρώσουν πρώτα το έργο τους. Ο ανιχνευτής που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη, που θα γίνει το μεγαλύτερο σκάφος που έχει σταλθεί ποτέ εκεί, θα ψάξει σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων γύρω από τον πλανήτη για αέρια που μπορεί να συνδέονται με την ύπαρξη ζωής, έστω και παρελθοντικά, ενώ παράλληλα θα ερευνήσει σε ποιες περιοχές κρύβεται παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνεια. Την ίδια στιγμή, θα βοηθήσει στην μετάδοση πληροφοριών πίσω στην Γη, όταν το Rover προσγειωθεί στο έδαφος του κοντινού μας πλανήτη.

Από την άλλη, το δεύτερο μηχάνημα που θα εκτοξευτεί τον Μάρτη θα τεστάρει βασικές τεχνολογίες προσγείωσης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποτυχημένης προσεδάφισης του Rover. Οι επιστήμονες του ESA και του Roscosmos είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο Αρης αποτελεί ένα... μίνι νεκροταφείο αντίστοιχων συσκευών. Ηδη 26 ανιχνευτές έχουν καταστραφεί, είτε επειδή δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν τον κόκκινο πλανήτη, είτε επειδή δεν προσγειώθηκαν ομαλά σε αυτόν. Για αυτό το λόγο, οι επιστήμονες παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να αποφύγουν μια ακόμα αποτυχία.

Μιλώντας για την επιχείρηση ExoMars, ο ερευνητής της NASA Peter Willis, που συμμετέχει στο πρόγραμμα για την αποστολή στον Αρη το 2020, εξήγησε πως οι μηχανές που θα ταξιδέψουν στον κόκκινο πλανήτη έχουν κάθε εφόδιο ώστε να ανακαλύψουν αν ποτέ ο πλανήτης είχε την δυνατότητα να φιλοξενήσει ζωή. Το Rover του ESA θα έχει την δυνατότητα να σκάψει έως και δύο μέτρα την επιφάνει του Αρη, κάτι που κανένα μηχάνημα ως τώρα δεν μπορούσε να κάνει. Αυτό αυξάνει τις φιλοδοξίες των επιστημόνων.

«Αν ποτέ υπήρξε ζωή στον Αρη, το πρόγραμμα ExoMars είναι το πρώτο που έχει καλές πιθανότητες ώστε να ανακαλύψει κάποια από τα απομεινάρια της» τόνισε ο Jorge Vago, επιστήμονας που συμμετέχει στην αποστολή. Οι υπηρεσίες διαστήματος παγκοσμίως έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στον κόκκινο πλανήτη και όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσουμε να μάθουμε περαιτέρω πληροφορίες για τον... αγαπημένο μας γείτονα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ESA Roscosmos Αρης διάστημα αποστολή ExoMars
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ