Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Δεν πρέπει η Ελλάδα να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό - iefimerida.gr

Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Δεν πρέπει η Ελλάδα να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μίλησε σε δημοσιογράφο του Russia Today εξηγώντας γιατί είναι σημαντική η στήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι πόρων.

Ο Γουίλιαμ Σπίντλερ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείξουν σύντομα την βούληση που απαιτείται για την διαχείρισή της.

«Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φτάνουν στην Ευρώπη, ζητώντας προστασία και γίνονται δεκτοί με δακρυγόνα, αστυνομικούς ελέγχους, φράχτες και τείχη. Αυτό δεν είναι η ανταπόκριση που θα θέλαμε να δούμε», λέει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

«Αντίθετα θα θέλαμε να δούμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών. Δεν θέλουμε να δούμε μια χώρα μόνη της, σε αυτήν την περίπτωση την Ελλάδα, να διαχειρίζεται ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί την ευρωπαϊκή συνεργασία» προσθέτει ο Σπίντλερ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πως μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη μια τέτοια κατάσταση όπου ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων μετακινείται στα ευρωπαϊκά εδάφη, ο Σπίντλερ είναι σαφής.

«Δεν είναι ο αριθμός των προσφύγων ο λογος που χαρακτηρίζουμε κρίση τις τωρινές συνθήκες. Δεν είναι οι πόροι που λείπουν, ή το μέγεθος των ροών, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης», υποστηρίζει και προσθέτει:

«Η Ευρώπη ειδικά έχει εμπειρία από τέτοιες μαζικές μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα ήταν η κατάσταση με την πρώην Γιουγκοσλαβία όταν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια εκτοπίστηκαν με πολλούς από αυτούς να εγκαθίστανται στην Ευρώπη. Αν μπόρεσε να γίνει τότε, γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα;»

Τέλος, ο Σπιντλερ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξοδέψουν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα να διαθέσουν και αναφέρθηκε στον περιορισμό των προγραμμάτων του ΟΗΕ στις χώρες που δέχονται τα πρώτα κύματα της προσφυγικής ροής, όπως ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία, τα οποία και μειώθηκαν λόγω της έλλειψης πόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ