Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν φέτος οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης, κάτι που αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Νόμπελ, Ολαφ Νιόελσταντ.
Συνολικά 376 πρόσωπα ή οργανώσεις διεκδικούν φέτος το βραβείο, αριθμός που ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 278, το οποίο είχε σημειωθεί το 2014. Οι υποψηφιότητες κυμαίνονται από τους διαπραγματευτές ειρήνης στην Κολομβία μέχρι και τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ βέβαια ανάμεσά τους υπάρχει και η ελληνική πρόταση.
Η Αιμιλία Καμβύση, μία από τις γιαγιάδες της Λέσβου που έγιναν διάσημες όταν φωτογραφήθηκαν να ταΐζουν ένα βρέφος προσφυγοπούλας από τη Συρία, ο Στρατής Βαλιαμός, ένας ψαράς που με τη βάρκα του έχει σώσει δεκάδες πρόσφυγες και η Σούζαν Σάραντον ήταν η πρόταση της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της ΕΟΕ και της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων για το Νόμπελ Ειρήνης, αντιπροσωπεύοντας τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση.
Εκείνοι που θεωρούνται «ειδικοί» στα βραβεία Νόμπελ έχουν ήδη διατυπώσει την άποψη ότι ίσως φέτος είναι η ευκαιρία του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, να κερδίσει.
Οσο για το τι προκάλεσε αυτή την «έκρηξη» των υποψηφιοτήτων φέτος, ο Νιόελσταντ την αποδίδει στον γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις και προβλήματα όπως η προσφυγική κρίση.
Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε την 1η Φεβρουαρίου και ο νικητής του βραβείου- που συνεπάγεται και έπαθλο 930.000 ευρώ- θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κοινή πεποίθηση, δεν υπάρχει δημόσια λίστα με τις υποψηφιότητες κάθε χρόνου. Η ολοκληρωμένη λίστα με τους διεκδικητές του έτους δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο μετά από 50 χρόνια, ένας περιορισμός που ισχύει από το 1901.
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Νιόελσταντ, τα μέλη της επιτροπής Νόμπελ δεν έχουν καν το δικαίωμα να ενημερώσουν τους υποψήφιους για τα ονόματα της λίστας, ούτε να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν κάποιος διεκδικεί το βραβείο. Ομως, συνήθως κάποιες βασικές υποψηφιότητες γίνονται γνωστές, από την πλευρά των διεκδικητών ή εκείνων που τους προτείνουν.