Την πρώτη δημόσια εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο όμιλος προβληματισμού e-kyklos με θέμα: «Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;».
Ομιλητές ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συντόνισε την συζήτηση, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και ο Γάλλος δημοσιογράφος- ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ.
Όλοι οι ομιλητές επιχείρησαν να αναδείξουν τις αιτίες της βαθιάς κρίσης που περνάει η Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας την συζήτηση, επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση εξελίχθηκε και συνεχίζει, γιατί δεν υπήρξε η ωριμότητα πολιτικών και κοινωνίας για το κύμα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χρόνιες παθογένειες της χώρας, καθώς επίσης και γιατί κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα υπό την πίεση της εφαρμογής του Μνημονίου.
Κατρεμέρ: Ηταν προβληματική η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ
Ο Γάλλος δημοσιογράφος της Liberation Ζαν Κατρεμέρ, απέδωσε την κρίση στην έλλειψη κρατικών δομών στην Ελλάδα που να λειτουργούν και στον προβληματικό, όπως είπε, τρόπο με τον οποίον η ελληνική οικονομία εισήλθε στο ευρώ. «Ολα θα έπρεπε να γίνουν από την αρχή» είπε,
Βενιζέλος: Και οι ευρωπαίοι παρέσυραν την χώρα μας
Απαντώντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε τους ιστορικούς λόγους συγκρότησης του ελληνικού κράτους και απάντησε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάξει το κράτος υπό το βάρος της χρεοκοπίας».
Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες και στους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, «παρέσυραν την Ελλάδα στην εντύπωση ότι σύντομα θα ξεπερνιόταν η κρίση, και γι’ αυτό το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με το δεύτερο πρόγραμμα προβλέφθηκαν τα παραπάνω και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να βγει η Ελλάδα από την κρίση, αν στις 25 Ιανουαρίου του 2015 δεν διεκόπτετο η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2012.
Προβόπουλος: Αν δεν είχαμε PSI θα χρεοκοπούσαμε
Για το ίδιο ζήτημα, ο Γιώργος Προβόπουλος ισχυρίστηκε ότι «αν δεν γινόταν το PSI η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει». Όσο για το Ασφαλιστικό, απέδωσε το πρόβλημα, όχι στο PSI, αλλά σε άλλες αμαρτίες από το παρελθόν. Ο Γιώργος Προβόπουλος απέδωσε την κρίση που υφίσταται η χώρα, στο γεγονός ότι ήταν η κατάληξη μιας αναπόφευκτης πολυετούς πορείας. «Τα προβλήματα που προϋπήρχαν, εμφανίστηκαν με στρεβλό τρόπο με την ένταξη της χώρας στο ευρώ». Η ελληνική οικονομία βασίστηκε στην κατανάλωση και δεν αξιοποίησε τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ για να τιθασεύσει το χρέος - και σε συνδυασμό με τις πολιτικές επιλογές που έγιναν, το πρόβλημα διογκώθηκε. Κι όταν έγιναν προσπάθειες, εγκαταλείφθηκαν λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων». Σήμερα, «παραμένει προβληματική η σχέση μας με την Ευρώπη. Πιστεύαμε ότι έχουμε μόνο δικαιώματα κι όχι υποχρεώσεις».
Χωμενίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σπιλώνει την Αριστερά
Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμένίδης απέδωσε την κρίση την οποία βιώνει η χώρα στην «παντελή έλλειψη παιδείας», κάτι που οδήγησε τον ελληνικό λαό «να πιστέψει στα ψέματα».
«Πιστεύαμε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθeς», είπε και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σπιλώνει την Αριστερά».
Για το προσφυγικό
Αναφορές έγιναν και στο Προσφυγικό που ήρθε να προστεθεί στην δημοσιονομική κρίση, όπως ανέφεραν οι ομιλητές. Ο Ζαν Κατρεμέρ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως το πρόβλημα και άφησαν να περάσει στους Ευρωπαίους. «Δεν είπε τίποτα επί ένα χρόνο και δεν διαπραγματεύτηκε», υποστήριξε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μολονότι αναγνώρισε ότι η κριτική είναι βάσιμη, υπενθύμισε πως κι οι άλλες χώρες της Ευρώπης αρχικά κράτησαν την ίδια στάση.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστρεψε τα βέλη της κριτικής του στο ότι η κυβέρνηση, εδώ και μήνες έχει συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα με το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, «και γενικότερα την εξωτερική πολιτική με τη διαπραγμάτευση. Εμείς επί 5 χρόνια το απαγορεύσαμε», τόνισε και επέκρινε απόψεις «θυματοποίησης της χώρας πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος». Εξήγησε γι άλλη μια φορά δε, γιατί ήταν κατ’ αυτόν επιτυχημένη επιλογή το PSI και κατά πόσον βοήθησε στην ελάφρυνση του χρέους.
Στη συζήτηση μπήκαν μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Για τους «εθνικούς μύθους που διαψεύστηκαν μέσα από την εμπειρία των τελευταίων έξι ετών» και για το πόσο ισχυρή εξακολουθεί να είναι η «ελληνική υπαρξιακή αμφιταλάντευση» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
- Για το αν η ακύρωση του άξονα «Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο» συνεπάγεται αυτομάτως την επιστροφή στον κλασικό άξονα «Αριστερά - Δεξιά».
- Για την εικόνα της Ευρώπης και του κόσμου που προσλαμβάνει η ελληνική κοινή γνώμη και, αντιστρόφως, για την εικόνα της Ελλάδας που προσλαμβάνει η διεθνής κοινή γνώμη.
- Για το αν υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόταγμα που να οδηγεί στην οριστική υπέρβαση της κρίσης και αν αυτό μπορεί να το αποδεχθεί και να το υπηρετήσει η ελληνική κοινωνία και υπό ποιες πολιτικές προϋποθέσεις.
- Για τις ενδογενείς δυνατότητες ανάκαμψης που διαθέτει η ελληνική οικονομία και για τις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει.
- Για τις αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία έξι χρόνια και εξακολουθούν να συντελούνται ως προς τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς προσδιορίζεται η Ελλάδα σε σχέση με αυτές.
- Για τους εμφανείς και υπολανθάνοντες κινδύνους που μπορεί να μετατρέψουν την ελληνική κρίση σε σισύφεια περιπέτεια.
- Για το ποιες είναι πράγματι και πώς μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, την εκδήλωση παρακολούθησαν 700 περίπου άτομα μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Σιούφας, ο Λ. Γρηγοράκος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης , ο Γ. Μέργος, ο Γ. Φλωρίδης, ο Χάρης Θεοχάρης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.