Μυστική συνάντηση των Θεσμών στη Φρανκφούρτη - iefimerida.gr

Μυστική συνάντηση των Θεσμών στη Φρανκφούρτη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μυστική συνάντηση στην Φρανκφούρτη είχαν χθες οι τρεις ευρωπαϊκοί Θεσμοί σε μια προσπάθεια να βρεθεί «κοινό έδαφος» για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με στόχο να επιστρέψουν αμέσως για τη συμβιβαστική λύση οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Η σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις Βρυξέλλες δεν είναι παρά ένας «σταθμός» μετά το φιλτράρισμα των ελληνικών προτάσεων στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ενώ στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και εκτός των ελληνικών τειχών «απαθανατίζεται» η δημόσια παρέμβαση υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος από κορυφαίους παράγοντες.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εστίασε στις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που σχεδόν επέκρινε το ΔΝΤ για τις απαιτήσεις του, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ που ετεροχρονισμένα βέβαια επέκρινε τον Πολ Τόμσεν για το πώς μπορεί μέσω του μπλογκ του να καταθέτει απόψεις του εν μέσω των διαπραγματεύσεων.

Ραντεβού για το δημοσιονομικό κενό

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, το βασικό ζητούμενο που απασχόλησε χθες την κορυφαία συνάντηση στη Φρανκφούρτη, όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (και η ΕΚΤ) ήταν σε κοινή γραμμή, αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με ορίζοντα τετραετίας, δηλαδή πώς υπολογίζει κάθε πλευρά το δημοσιονομικό κενό. «Εκεί είναι το κλειδί» εξηγούσε χθες κορυφαίο στέλεχος με σημαντική ενημέρωση για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group αποδειχθεί ότι όλες οι πλευρές είναι κοντά στην συναπόφαση για ένα κοινό πλάνο μέχρι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, τότε εντός των προσεχών ημερών θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών. Πηγές τονίζουν ότι οι θεσμοί ζητούν περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού - επίσης κάποιοι λένε ότι οι περικοπές αφορούν πια και τις κύριες με την επιβολή πλαφόν για τις ανώτατες.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ. Κανείς δεν το θέλει. Ούτε το ίδιο θέλει να συμμετάσχει. Μόνο η Γερμανία το θέλει στο πρόγραμμα. Και αναζητούμε λύση ώστε να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος»... Η φράση κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στο περιθώριο του πρώτου Οικονομικού Forum των Δελφών σκιαγραφεί το σκληρό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στα... παρασκήνια των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική πλευρά για την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ είναι και οι βολές που εξαπέλυσε κατά του Ταμείου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Forum των Δελφών.

«Δεν είναι το ακριβότερο κράτος Πρόνοιας αυτό που έχουμε στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι σημαντικό που διαφεύγει από σοβαρούς αναλυτές, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και έκανε λόγο για άδικες συγκρίσεις και λάθος υπολογισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μυστική συνάντηση θεσμοί Φραγκφούρτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ