Θεοδωράκης: Να κάνουμε το κοινοβούλιο του Κέντρου - Πώς θα εκλεγεί η ηγεσία - Ποιο θα μετέχουν - iefimerida.gr

Θεοδωράκης: Να κάνουμε το κοινοβούλιο του Κέντρου - Πώς θα εκλεγεί η ηγεσία - Ποιο θα μετέχουν

(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρόταση του για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης παράταξης κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης την οποία ονόμασε «Το Κοινοβούλιο του Κέντρου».

«Να γίνει μια μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που έχουν τις ίδιες αγωνίες. Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες. Στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη: Από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού, Στελέχη του Δικτύου, Στελέχη των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Στελέχη από τους Μεταρρυθμιστές – από τους αληθινούς Μεταρρυθμιστές, όχι τους ιμιτασιόν που κυκλοφορούν πολύ τις τελευταίες μέρες, Στελέχη από την Επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, Στελέχη της Δράσης, Στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, Στελέχη του Μπροστά – οι 35άρηδες της πολιτικής, Στελέχη από την πρωτοβουλία των ’58. Και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες, οι 30 δήμαρχοι και περιφερειάρχες της χώρας, που διεκδικούν λύσεις μεταρρυθμιστικές λύσεις προς όφελος των πολλών».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια ανέλυσε την πρόταση αυτή: «Όλοι αυτοί είναι το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής δεν πρέπει να μετέχουν. Ούτε από το Ποτάμι – ούτε από άλλα κόμματα. Το Κοινοβούλιο του Κέντρου να συζητήσει, να μελετήσει, να συσπειρώσει, να προτείνει, να οργανώσει. Εκεί θα μετρηθεί η ανάγκη και η διαθεσιμότητα για ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής. Εκεί θα φανεί πόσοι πραγματικά το θέλουν, τι προτείνουν και τι θυσιάζουν. Χωρίς στημένες κομματικές συνδιασκέψεις και χωρίς παζάρια. Με ξεκάθαρη όμως μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως «η εκλογή από τη βάση μιας νέας ηγεσίας μπορεί να είναι η κατάληξη αυτής της πορείας» αν κα πρόσθεσε πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν, από τις δυνάμεις που θα προστεθούν. Χωρίς τη νέα γενιά δεν μπορεί να γεννηθεί τίποτα καινούργιο. Οι παλαίμαχοι δεν μπορεί να είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές. Χρειάζονται νέα μυαλά, καθαρά χέρια, νέες δυνάμεις», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι προϋπόθεση για μια ευρύτερη παράταξη είναι ένα δυνατό Ποτάμι.

Προειδοποίησε δε πως «Το Ποτάμι, δε θα αδρανοποιηθεί περιμένοντας το Μεγάλο Κέντρο, τη μεγάλη κεντροδεξιά ή τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ούτε θα διαλυθεί, ούτε θα μοιράσει τα ιμάτιά του. Ο τόπος μάς χρειάζεται όρθιους, στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους, στην αγορά, παντού και όχι κλεισμένους σε ένα γραφείο να επεξεργαζόμαστε θεωρητικά σχέδια κατάληψης της Βαστίλης».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο θέμα τόνισε: «Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Δε γεννηθήκαμε για να ενισχύσουμε τον δικομματισμό, ούτε για να αναστήσουμε παλιούς μηχανισμούς, ούτε για να ξεπλύνουμε ευθύνες. Αναζητάμε μια ριζική πολιτική αλλαγή και αυτή η αλλαγή θέλει νέο αίμα στην πολιτική. Το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με ευκαιριακές συμπράξεις, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις. Η λύση δεν είναι να συναντηθούν οι ηγεσίες και οι παράγοντες αλλά να συναντηθεί ο λαός, να συζητηθούν οι ιδέες μας, να γίνουν υπόθεση της νεολαίας που τώρα κοιτάει καχύποπτα τα κόμματα, να μπουν ξανά στο παιχνίδι όλοι αυτοί που απείχαν στις τελευταίες αναμετρήσεις».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε, να φύγει

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά την Κυβέρνηση λέγοντας: «Δυστυχώς η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Έχει κάποιους υπουργούς που έχουν αγωνία μόνο για το μέλλον τους. Έχει κάποιους υπουργούς που τα κομματικά βαρίδια – και τα βαρίδια των ιδεών τους – τούς κρατούν ακίνητους. Αλλά κυβέρνηση δεν έχει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απέτυχε, πρέπει να φύγει» ενώ στη συνέχεια επανάλαβε την πρόταση του για τη διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας: «Οι δυνάμεις που ψήφισαν τον Αύγουστο τη συμφωνία πρέπει να βρουν λύση. Η χώρα, δε θέλει να στηθεί στην ουρά για διαβατήρια, ούτε για συνάλλαγμα. Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της παραγωγής. Ένα ριζοσπαστικό Κοινωνικό Κράτος με δίκαιη κατανομή βαρών, ειδικά προγράμματα για τα παιδιά, την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, μια εθνική συμφωνία για ένα οικουμενικό σύστημα υγείας και ένα ζωτικό Ελάχιστο Εισόδημα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Να προστατεύσουμε τις πολιτικά ανίσχυρες κοινωνικές ομάδες, από τις προνομιούχες και ευγενείς συντεχνίες».

Απαντώντας στο συνεχές ερώτημα που θέτουν κάποιοι για την πολιτική ταυτότητα του Ποταμιού είπε: «Μας ρωτάνε τι είμαστε; Είμαστε λίγο αριστεροί και λίγο δεξιοί; Είμαστε πολίτες, με μία μόνο βεβαιότητα: Ότι σήμερα δεν υπάρχουν βεβαιότητες και μονόδρομοι. Μας αρέσει το νοικοκύρεμα αλλά και οι πειραματισμοί. Μας αρέσει η παράδοση αλλά στηριζόμαστε στην καινοτομία. Κέντρο δε σημαίνει απλώς δύο αρνήσεις: «ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά». Κέντρο σημαίνει μετριοπάθεια αλλά και ριζοσπαστισμός στην επινόηση σύνθετων λύσεων».

Η κυβέρνηση διέπραξε έγκλημα στο προσφυγικό

Μιλώντας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό το οποίο δείχνει πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο ήταν κατηγορηματικός: «Έχει διαπράξει έγκλημα η κυβέρνηση στο προσφυγικό. Οι ανοησίες τους είναι γραμμένες στην ιστορία, αλλά τώρα η υπόθεση έχει ξεφύγει. Τα βόρεια σύνορα κλείνουν. Η χώρα έχει υποστεί μία εθνική ήττα. Καλούμε την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δράσουμε τώρα. Δύο άξονες: Η χώρα να μην γίνει στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών και η Ευρώπη με τη συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ να προσπαθήσει αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκεί που πρέπει στα τουρκικά παράλια. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο, δεν είναι στα Σκόπια. Η λύση και εδώ είναι περισσότερη Ευρώπη. Να μοιραστούμε τις ευθύνες, να φροντίσουμε τους πρόσφυγες, να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκά σώματα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, να χτυπήσουμε τους διακινητές. Είναι δυνατόν να αφήνουμε τις χώρες να ρημάζουν, για να πλουτίζουν τα κυκλώματα; Οι μετανάστες πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή, είναι το κλειδί της λύσης. Και εκεί η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της».

Στη συνέχεια μιλώντας για το Ποτάμι, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει όλοι οι προοδευτικοί πολίτες να σκεφθούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη χώρα, ένα ατόφιο, καθαρό, μεταρρυθμιστικό Κόμμα! Πόσο χρήσιμο είναι σε ένα πολιτικό σύστημα, κομματοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό Κίνημα. Η προοδευτική Ελλάδα θα ηττηθεί αν το Ποτάμι φοβηθεί και κάνει πίσω».

Αύριο Σάββατο αναμένεται να μιλήσει στο Συνέδριο του Ποταμιού και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσει το «παρών» και ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ