Με τη «θηλιά» στο λαιμό η κυβέρνηση -Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο προσφυγικό - iefimerida.gr

Με τη «θηλιά» στο λαιμό η κυβέρνηση -Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο προσφυγικό

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στη χώρα μας η προσφυγική κρίση με την κυβέρνηση να καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες προκειμένου να χαλαρώσει, έστω και λίγο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό της.

Τα βλέμματα του πρωθυπουργικού επιτελείο στρέφονται στην κρίσιμη, έκτακτη, Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, όπου και προγραμματίζεται να συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Αθήνα θεωρεί «κλειδί» τη στάση της γείτονας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης που στόχο έχει η Ελλάδα να οικοδομήσει συμμαχίες και εκτός ΕΕ. Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, βρίσκεται στη Φινλανδία όπου και θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του και άλλους παράγοντες.

«Η αδυναμία συνεννόησης αποβαίνει μοιραία»
Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις του: δεν θα διστάσει να μπλοκάρει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης -να ασκήσει βέτο, δηλαδή- σε περίπτωση που οι χώρες – μέλη της ΕΕ δεν είναι συνεργάσιμες και αφήσουν την Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

«Η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη», είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτοψία για το προσφυγικό
Με τη συγκυρία να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη ο Αλέξης Τσίπρας, στις 5 το απόγευμα, υποδέχεται τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Βασικό αντικείμενο της συνάντησής τους θα είναι το προσφυγικό. Ο κ. Πιτέλα, μάλιστα, το μεσημέρι θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας στον Πειραιά και στο Σχιστό, ενώ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου στη Βουλή.

Το συμβούλιο πολίτικων αρχηγών
Με την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται -πρωτόγνωρη και έκρυθμη- οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται, εκτός σοβαρού απροόπτου, για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κατά πληροφορίες, το συμβούλιο των αρχηγών τοποθετείται χρονικά από την Τρίτη και μετά. Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή στάση ως προς το βέτο σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση μεταναστευτικό πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ