Aκαρπη απέβη η σύσκεψη που συγκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, με θέμα την επιτάχυνση των δικών μακράς διάρκειας.
Λίγο νωρίτερα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των αιγυπτίων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής με επιστολή τους πρότειναν μέτρα για την επιτάχυνση της συγκεκριμένης δικαστικής διαδικασίας.
Σε σχέση με τη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πηγές αναφέρουν ότι δεν κατέστη δυνατή ούτε η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, καθώς υπήρξε σαφής διαφοροποίηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος μάλιστα αποχώρησε προτού λήξει η συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλεξανδρής επέμεινε ιδιαίτερα στο ενιαίο πλαίσιο χορήγησης αδειών του ΔΣΑ, χωρίς ωστόσο να εστιάσει σε συγκεκριμένη δίκη.
Το υπουργείο με ανακοίνωσή του υπόσχεται νέα συνάντηση προκειμένου να εξεταστούν συγκεκριμένες προτάσεις και διατρανώνει τη βούληση όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για την ταχύτερη δυνατή, και ασφαλώς δίκαιη, διεξαγωγή των δικών.
Η σύσκεψη έγινε στη σκιά της αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, με τη συμμετοχή, εκτός του υπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Β. Αλεξανδρή και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργου Σταματογιάννη.
Μετά τη σύσκεψη εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης:
«Σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της προέδρου του Αρείου Πάγου, του προέδρου του ΔΣΑ, ο οποίος παρέμεινε μέχρι ενός χρονικού σημείου, και του προέδρου ΔΣΠ.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται κατά τη διεξαγωγή των πολυπρόσωπων, μακράς διάρκειας ποινικών δικών. Κατά κοινή διαπίστωση, πρόκειται για μείζον πρόβλημα της Δικαιοσύνης, που χρειάζεται ορθολογική διαχείριση, η επίλυση του οποίου απαιτεί τη συνεκτίμηση πολλαπλών παραγόντων. Στις δίκες αυτές εκδικάζονται κατά κανόνα ιδιαιτέρως σοβαρές υποθέσεις, ενώ οι ανάγκες τους σε χωροταξικές και υλικοτεχνικές υποδομές όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό είναι κατά κανόνα αυξημένες. Η ομαλή διεξαγωγή τους, για τους ανωτέρω λόγους, απαιτεί επιμελή προγραμματισμό και συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.
Κατόπιν τούτων, δηλώνεται ότι βούληση όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης είναι οι δίκες να διεξάγονται το ταχύτερο δυνατό και πάντοτε υπό προϋποθέσεις που θα εγγυώνται τη δίκαιη διεξαγωγή τους. Προς τούτο, σύντομα θα επακολουθήσει νεότερη συνάντηση για να εξεταστούν συγκεκριμένες προτάσεις».
Η επιστολή των συνηγόρων πολιτικής αγωγής
Ανοικτή επιστολή στον υπουργό κ. Παρασκευόπουλο και όλους όσοι μετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης απέστειλαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των αιγυπτίων ψαράδων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι Δημήτρης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας προτείνουν μέτρα για την «ταχεία, ασφαλή, αξιοπρεπή και με δημοσιότητα εξέλιξη της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, χωρίς την επαγγελματική εξόντωση των δικηγόρων που μετέχουν σε αυτή».
Οι συνήγοροι θεωρούν απαραίτητη την άμεση μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό (ιδίως τώρα που μεταξύ των κατηγορουμένων δεν θα υπάρχουν προσωρινά κρατούμενοι) στο Εφετείο Αθηνών και συγκεκριμένα την αίθουσα τελετών, όπως έχει ζητηθεί τόσο από τους συνηγόρους όσο και από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας του Κορυδαλλού.