«Στο PSI θα προσκυνήσουν, θα καταθέσουν δάφνινο στέφανο, θα ζητήσουν συγγνώμη, θα πλύνουν το στόμα τους και θα πάνε να πάρουν το μικρό συμπλήρωμα του PSI από τον ESM».
«Eίμαι ο υπουργός Οικονομικών που έχει ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά 200 εκατ. δήλωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
«Στο PSI θα προσκυνήσουν, θα καταθέσουν στέφανο δάφνινο. Θα ζητήσουν συγγνώμη, θα πλύνουν το στόμα τους, και θα πάνε να πάρουν το μικρό συμπλήρωμα του PSI που θα τους δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Regling, το ESM. Ακούστε, πολλοί επιβάρυναν το δημόσιο χρέος ως Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Οικονομικών, ήμουν ο Υπουργός Οικονομικών που έχω ελαφρύνει το δημόσιο χρέος κατά 200 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, 100 ονομαστικά και τουλάχιστον άλλα 100 σε παρούσα αξία. Λοιπόν, υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιστημονικές μελέτες οι οποίες λένε πόσο μικρό είναι πραγματικά το Ελληνικό χρέος.
Εγώ δε σας λέω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή θεωρητική ανάλυση που λέει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μηδέν, ότι είναι 18% του ΑΕΠ μόνο, το πραγματικό, σε παρούσα αξία, και ότι ασχολούμαστε με μία σκιαμαχία. Θα σας πάρω αναλύσεις γερμανικές, οι οποίες κάνουν μια πολύ πιο απλή εφαρμογή της παρούσας αξίας και λένε ότι το χρέος μας ήταν σε παρούσα αξία, 98% του ΑΕΠ πριν από το τρίτο μνημόνιο και ο κ. Τσίπρας το πάει στο 120% με το τρίτο μνημόνιο. Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Brookings, το πιο σημαντικό Αμερικανικό Ινστιτούτο πριν από δύο μήνες. Δε σας λέω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρή υποστήριξη της άποψης από ανθρώπους οι οποίοι έχουν και συμφέροντα, διότι έχουν ελληνικά ομόλογα και ταυτίζονται τα συμφέροντά τους με την Ελλάδα που θέλει να εμφανιστεί ως σοβαρή στις αγορές, όπως είναι η υπόθεση της Japonica και του Paul Kazarian, που σου αναλύουν, όχι στα ελληνικά έντυπα, σου αναλύουν στις μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, στους Financial Times, στο Bloomberg, ότι μειώσαμε το χρέος τόσο που ούτε εμείς φανταζόμαστε, ότι το πραγματικό χρέος είναι το μικρότερο στην Ευρώπη. Εγώ θα σας πάρω μία μετριοπαθή, πάρα πολύ συμβατική, γερμανική ανάλυση, η οποία είναι αυτή που σας είπα, από το Πανεπιστήμιο του Mainz, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο μήνες στο Brookings. Τι θα κάνει ο κύριος Τσακαλώτος; Θα καταθέσει στεφάνι στο PSI ή τη γελοιότητα ότι πήραμε τα λεφτά από το ταμείο. Τα λεφτά από το ταμείο, πήρε το κράτος 13 δισεκατομμύρια και έχει δώσει τα τελευταία χρόνια στα ταμεία 106 δισεκατομμύρια. Τα πήρε και τα έχει, το κράτος που έχει την ευθύνη της εγγύησης των συντάξεων. Σα δεν ντρέπονται! Ειλικρινά, σα δεν ντρέπονται».
Απειλείται η εθνική μας κυριαρχία
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια συνέντευξη ποταμό, είπε ότι τους τελευταίους 14 μήνες έγιναν πολλά λάθη και είμαστε ο παρειάς της Ε.Ε. και ότι έχει αποδυναμωθεί η εθνική μας ισχύ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για λάθη στο προσφυγικό και τόνισε χαρακτηριστικά:
«νόμιζαν ότι οι πρόσφυγες θα χάνονταν προς τη FYROM περνώντας πρώτα από τις πλατείες των Αθηνών. Mας βρήκε απροετοίμαστους και τελικά απειλείται η ίδια η εθνική μας κυριαρχία.»
Κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να ελέγξουμε τα θαλάσσια σύνορα μας και απειλούνται να κλείσουν και τα βόρεια σύνορά μας, πρόσθεσε. Αναφαρόμενος στην κρίση, είπε ότι δεν είναι μόνο ελληνική και υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, να πείσει τα κράτη μέλη. «Έχουμε πολύ μεγάλη σύγκρουση στον διακυβερνητικό και στον κοινοτικό χαρακτήρα της Ευρώπης.Τα κράτη μέλη διεκδικούν το καθένα για τον εαυτό του την κυριαρχία του και την αρμοδιότητα του. Δεν αποδέχονται λύσεις κοινοτικού χαρακτήρα. Ουγγαρία,Αυστρία,Τσεχία σε συνδυασμό με μη κράτη μέλη λένε ότι πρέπει να προστατεύουν τα δικά τους σύνορα. Έχουμε μια σύγκρουση κράτους και Ε.Ε που είναι πολύ σοβαρή. Είναι λοιπόν διεθνές ζήτημα :Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να πείσει την Ε.Ε να δεχτεί αυτή τη διεθνοποίηση του προβλήματος», πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το ίδιο το συμβούλιο ασφαλείας πρέπει να λύσει τα προβλήματα. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ως μόνη καταφυγή την Ευρώπη. Προέρχονται από χώρες όπως την Ασία, την Αφρική.Υπάρχουν χώρες της ευρύτερης περιοχής που μπορούν είτε να παίξουν ρόλο φιλοξενίας και υποδοχής, είτε να βοηθήσουν με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν.
Η διεθνής κοινότητα τα ξέρει αυτά. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα διεθνώς.
Πρέπει ν αποτρέψεις το θαλάσσιο ταξίδι που είναι επικίνδυνο για αυτούς που είναι θύματα του δουλεμπορίου, παιδιά και από την άλλη προστατεύεις την επικράτεια σου.Αυτό θα γίνει με τη στεγανοποίηση των τουρκικών ακτών. είτε με τα πλωτά χοτ σποτς που έπρεπε να είναι εγκατεστημένα στην τουρκική ακτή με σημαία υπάτης αρμοστείας του ΟΗΕ ώστε να γίνει ο διαχωρισμός αυτών και η κατανομή.
Σε χερσαία διαδρομή να υπάρχει ένα χοτ σποτ και από κει με ελεγχόμενους συρμούς από τη Φρόντεξ. Αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πάψει να είναι ο απολογούμενος και το μαύρο πρόβατο, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.