Τον φόβο ότι το κλείσιμο των ελληνικών βόρειων συνόρων μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.
Ακόμη, στη συνέντευξη συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην Αθήνα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει σταματήσει και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης.
Μάλιστα, τόνισε, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων, ότι θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα μείνουν στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία, όπως είπε ο κ. Γκράντι, είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί: με υλική υποστήριξη, όπως τέντες, προκατασκευασμένα σπίτια, κουβέρτες, με εργατικό δυναμικό, καθώς και με συλλογή περισσότερων οικονομικών πόρων από δωρητές. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Ομως, ο Υπατος Αρμοστής τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου. «Αυτοί οι περιορισμοί», συνέχισε, «δεν μπορούν να δώσουν εναλλακτικές στους ανθρώπους να συνεχίσουν. Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους».
Ακόμη, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες. «Τους τελευταίους μήνες είναι κατανοητό ότι οι Σύροι τυγχάνουν προστασίας αλλά ακόμα και για εκείνους υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως το να δείξουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, την ώρα που πολλοί έχουν χάσει τα χαρτιά τους. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπως οι Αφγανοί, από τους οποίους κάποιοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και πρέπει αυτή να τους δοθεί».
Ο Φιλίπο Γκράντι ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, επανεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή εκπαιδευτικές υποτροφίες και τόνισε ότι δεν είναι λύση η επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.