Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες] - iefimerida.gr

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες]

(φωτογραφίες: Local)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα νέο σούπερ μάρκετ άνοιξε τις πόρτες του στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, διαθέτοντας προς πώληση προϊόντα από το απόθεμα που δημιουργείται σε όλες τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις του κόσμου από τα αδιάθετα προϊόντα τροφίμων.

Το σούπερ μάρκετ που ονομάζεται «WeFood» και βρίσκεται στην περιοχή Amager της δανέζικης πρωτεύουσας είναι μια πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Folkekirkens Nødhjælp».

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Στα εγκαίνια όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πριγκίπισσα της χώρας Μαρί και η Υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων, Εύα Χάνσεν, μίλησε και ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Περ Μπγέρε, ο οποίος και τόνισε, «Το WeFood είναι το πρώτο ανάλογο σούπερ μάρκετ στην Δανία, αν όχι το πρώτο του είδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του δεν είναι μόνο οι καταναλωτές χαμηλού κόστους προϊόντων, αλλά και όλοι αυτοί που νοιάζονται για να μην παράγουμε τόσο μεγάλες ποσότητες αδιάθετων τροφίμων που καταλήγουν σύντομα στις χωματερές».

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η Υπουργός με την σειρά της επεσήμανε, «Είναι πραγματικά γελοίο ότι τέτοιες ποσότητες τροφίμων πετιούνται. Είναι κακό για το περιβάλλον και είναι σπατάλη πόρων για κανέναν απολύτως λόγο. Το σούπερ μάρκετ αυτό είναι μια λογική απάντηση στο πρόβλημα και ελπίζω να συμβάλει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων».

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Local» στο σούπερ μάρκετ οι πελάτες μπορούν να βρουν τρόφιμα μεταξύ των οποίων ψωμί, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία είτε έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης είτε έχουν ατέλειες ή μικροκαταστροφές στην συσκευασία τους.

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Οι τιμές στις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τα προϊόντα από το WeFood είναι έως 50% χαμηλότερες. Το σούπερ μάρκετ έχει για προσωπικό τους εθελοντες της οργάνωσης ενώ τα έσοδα του προορίζονται για την χρηματοδότηση των δράσεων της.

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ ενάντια στην σπατάλη τροφίμων [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Δανία παράγει 700.000 τόνους απορριμάτων από αδιάθετα τρόφιμα, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα η Γαλλία ψήφισε σχετικό νόμο που υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ της χώρας, υπό προϋποθέσεις, να προσφέρουν όλα τα αδιάθετα προϊόντα τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για να τα διαθέσουν με την σειρά τους σε όσους έχουν ανάγκη και να εξαλείψουν τις τεράστιες ποσότητες απορριμάτων που παράγονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος Δανία wasted food σούπερ μάρκετ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ