Σε σημείο καμπής βρίσκεται η χώρα καθώς η αναζήτηση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού έχει περάσει από σαράντα κύματα γελοιοποιώντας τη χώρα διεθνώς με τα συνεχόμενα μπρος-πίσω των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής.
Η χτεσινή μέρα μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ιλαροτραγωδία. Το πρωί οι πληροφορίες μιλούσαν για λύση Σκουρή ή Βενιζέλου, ενώ το μεσημέρι όλα έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε στην λύση του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου. Όμως μέχρι το απογευματινό «αποχαιρετιστήριο» διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου προς το λαό, όπου φωτογράφησε την «ακραία θεσμική» επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, από βουλευτές της ΝΔ αλλά και από το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική συμμαχία ήταν τόσο σφοδρές που η λύση του προέδρου της Βουλής εγκαταλείφθηκε άρον άρον. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα κωμικοτραγικά γεγονότα στο συμβούλιο των τριών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η θεατρική αποχώρηση Καρατζαφέρη από αυτό οδήγησαν στην αναβολή της συνάντησης η οποία θεωρήθηκε ως «μη γενόμενη».
Πλέον, είμαστε στο παρά πέντε, καθώς για 5η ημέρα η χώρα ψάχνει για έναν πρωθυπουργό που θα οδηγήσει τη μεταβατική κυβέρνηση μέσα από τις συμπληγάδες της 6ης δόσης και της ψήφισης της δανειακής σύμβασης. Καθώς τα περισσότερα ονόματα που έχουν ακουστεί δεν παίζουν πλέον (αν έπαιξαν ποτέ), όλα δείχνουν ότι επανέρχεται στο τραπέζι η λύση του Λουκά Παπαδήμου για την πρωθυπουργία στην νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε χτες τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ ο οποίος έθεσε για άλλη μια φορά τρεις όρους:
- Να υπογραφεί και από τα δύο κόμματα η επιστολή προς την Ε.Ε, και το ΔΝΤ για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου
- Να μετάσχουν στην κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
- Να μη θεωρηθεί η 19η Φεβρουαρίου ως ο απόλυτος χρονικός ορίζοντας για τη διεξαγωγή των εκλογών
Ο Γιώργος Παπανδρέου όντας σε δεινή θέση από το χτεσινό επικοινωνιακό φιάσκο συμφώνησε σε όλα, με προφανή στόχο να πετάξει το μπαλάκι στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε σπεύσει να δηλώσει -λίγο πριν πάει στην ακυρωθείσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι η επιλογή του νέου πρωθυπουργού είναι θέμα που χειρίζεται ο κ. Παπανδρέου και ότι ο ίδιος θα στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο του υποδειχθεί. Μάλιστα στη Νέα Δημοκρατία τόνιζαν με έμφαση ότι ο κ. Παπανδρέου δεν τους είχε προτείνει ποτέ τον κ. Παπαδήμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε αργά μετά τα μεσάνυχτα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον ενημέρωσε για την επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπαδήμο καθώς και ότι ο ίδιος αποδέχεται πλήρως τους όρους που εκείνος θέτει, καλώντας τον να τους αποδεχτεί και αυτός. Ο πρωθυπουργός μάλιστα κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον κ. Παπαδήμο προκειμένου να ενημερωθεί για τις απόψεις του. Η επικοινωνία Παπαδήμου-Σαμαρά έγινε τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα αλλά είναι άγνωστο τι απάντησε ο κ. Σαμαράς στον κ. Παπαδήμου ο οποίος επανέλαβε τους όρους του.
Μετά από αυτήν την κίνηση τακτικής του κ. Παπανδρέου, όλοι περιμένουν με αγωνία ποια θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (ορίστηκε για τις 10 το πρωί) καθώς ο πρώτος όρος που θέτει ο κ. Παπαδήμος είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι υποστήριζε μέχρι χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι δηλαδή δεν προτίθεται να υπογράψει την επιστολή όπως ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς καλείται να εγκαταλείψει ακόμα μία κόκκινη γραμμή: την ημερομηνία των εκλογών, που ο κ. Παπαδήμος φέρεται να ζητά μην είναι εξαρχής καθορισμένες για τις 19 Φεβρουαρίου.
Και όλα αυτά την στιγμή που η ευρωζώνη μπαίνει όλο και περισσότερο στο μάτι του κυκλώνα καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έχουν χτυπήσει κόκκινο, και πλέον ακούγονται όλο και περισσότερο σενάρια για «ευρώ δύο ταχυτήτων», πλήρη εγκατάλειψη της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ακόμα και διάλυση της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέστησε στους επιτρόπους του να αποφεύγουν τις δηλώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητούνται διεθνώς τα ρεζιλίκια μιας χώρας που δεν μπορεί να καταλήξει σε έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής επί πέντε ημέρες και ενώ βρίσκεται ένα πόδι πριν από το γκρεμό...