Το ελαιόλαδο, ο πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς στις εξαγωγές [πίνακες] - iefimerida.gr

Το ελαιόλαδο, ο πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς στις εξαγωγές [πίνακες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αδιαμφισβήτος πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς στις εξαγωγές αναδεικνύεται το ελαιόλαδο, καθώς παρά την κάμψη των συνολικών εξαγωγών κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση.

Με υποχώρηση για τρίτη συνεχή χρονιά στη συνολική αξία των εξαγωγών, αλλά και ιστορικές επιδόσεις για τους περισσότερους κλάδους, εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πρώτων υλών, έκλεισε το 2015, σηματοδοτώντας και μεγάλες μεταβολές στην προϊόντικη σύνθεση και τη γεωγραφική στόχευση των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων για το σύνολο του 2015, προκύπτει μείωση της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,1% στα 25,5 δις ευρώ έναντι 26,9 δις ευρώ του 2014. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση της τάξης του 7,8% στα 17,9 δις ευρώ, έναντι 16,6 δις ευρώ το 2014.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -26,4%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 12,4%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων (+6,8%). Αντίθετα, οριακή μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές πρώτων υλών (-0,3%), την ώρα που με πτώση έκλεισε το έτος και για τις -χαμηλές σε αξία- εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -5,3%).

Αναφορικά στα επιμέρους προϊόντα, δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές ως προς την κατάταξη σε επίπεδο πρώτης 20άδας, με το ελαιόλαδο να αναδεικνύεται σε αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή της περυσινής χρονιάς.

Το ελαιόλαδο, ο πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς στις εξαγωγές [πίνακες] | iefimerida.gr 0
Το ελαιόλαδο, ο πρωταγωνιστής της περσινής χρονιάς στις εξαγωγές [πίνακες] | iefimerida.gr 1


Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν σημαντική αύξηση (10,6%) και ανήλθαν στο 53,3% των συνολικών εξαγωγών (από 45,6% του συνόλου το 2014), χάρη κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών κατά 13,5% προς τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες απορροφούν το 37,3% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (από 31,1% το 2014). Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ εκτοξεύεται στο 65%, έναντι ποσοστού μόλις 35% των Τρίτων Χωρών.

  • Μεγάλη αύξηση καταγράφεται επίσης για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική (+46,6%), τις Λοιπές Χώρες της Αμερικής (+128,5%) και τις χώρες της Αφρικής (+18,7%). Μικρότερες ποσοστιαίες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις Λοιπές Χώρες ΕΕ (εκτός ευρώ) κατά 4,3%, προς τις Χώρες της Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής  κατά 1% και προς την Ωκεανία (5,2%)
  • Αντίθετα, μεγάλη μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές που αφορούν εφοδιασμούς πλοίων είτε με σημαίας ΕΕ είτε με σημαία από Τρίτες Χώρες (-90,9% και -87,8% αντίστοιχα) αλλά και προς τις χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. κατά -33,8%.  Πτωτική είναι η τάση στις εξαγωγές (-9,2%) και προς τις χώρες της Ασίας (πλην Μ. Ανατολής).  
  • Σε επίπεδο επιμέρους χωρών, η Τουρκία (που εισάγει μεγάλο μερίδιο των ελληνικών πετρελαιοειδών) υποχώρησε σημαντικά και από την πρώτη θέση σε ότι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, το 2015 εμφανίζεται πλέον στην 3η θέση. Στην 1η θέση ανήλθε η Ιταλία (χάρη στην εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου) και στη 2η η Γερμανία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Κύπρος και η Βουλγαρία. Στην 6η θέση (από τη 8η) αναρριχήθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ στην 7η θέση υποχώρησε το Ηνωμένο Βασίλειο (από 6η θέση το 2014). Σημαντική ήταν η άνοδος για την Αίγυπτο (στην 8η θέση από 10η το 2014) και το Λίβανο (από την 16η θέση το 2014, στην 9η το 2015). Η δεκάδα συμπληρώνεται από τη Σαουδική Αραβία (που έχασε μία θέση από την 9η θέση το 2014).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελαιόλαδο εξαγωγές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ