Η κακοκαιρία περιόρισε τον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Οι αριθμοί όμως παραμένουν «εκρηκτικοί».
Σύμφωνα με την Frontex, τον Ιανουάριο οι αφίξεις ήταν κατά 40% μειωμένες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Παραμένουν όμως 40πλάσιες, σε σχέση με το τι συνέβαινε ένα χρόνο νωρίτερα.
Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο των 68.000 ανθρώπων που έφτασαν στις ελληνικές ακτές τον προηγούμενο μήνα, ενώ 5.600- κυρίως Νιγηριανοί- μπήκαν στην ΕΕ μέσω της Ιταλίας. Η μείωση των αφίξεων, κυρίως με πλωτά μέσα, σύμφωνα με την Frontex οφείλεται στην κακοκαιρία.
Η κατάσταση όμως παραμένει ανησυχητική. «Ο αριθμός των προσφύγων που μπήκαν στη ζώνη Σένγκεν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι εξαιρετικά υψηλός. Η μείωση των ροών παραμένει ο στόχος μας», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Την Πέμπτη θα γίνει νέα σύσκεψη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ενωσης. Μάλιστα, στο γεύμα που θα ακολουθήσει θα παραβρεθεί και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επισημάνουν στον Τούρκο ομόλογό τους ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί. Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία τι κάνει, τι μπορεί να κάνει και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters.
Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι περισσότεροι από 101.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως μέσω της Ελλάδας, με 6.500 να φτάνουν στην Ιταλία. Ακόμη, 406 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ή αγνοούνται, επιχειρώντας αυτό το ταξίδι, τους δύο πρώτους μήενς του χρόνου.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις εξελίξεις και στην κύρια οδό που ακολουθούν οι πρόσφυγες, από τα Βαλκάνια, έπειτα από την απόφαση της Αυστρίας- τον τελευταίο «σταθμό» πριν από τη Γερμανία- να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπει να περάσουν τα σύνορά της καθημερινά.
Αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων, με περιορισμούς στα σύνορα άλλων χωρών, οδηγώντας τελικά σε άτακτη διάλυση της ζώνης Σένγκεν και τον εγκλωβισμό προσφύγων σε διάφορα σημεία.
Η συνάντηση των υπουργών γίνεται ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 17-18 Μαρτίου. Με την άνοιξη να έρχεται, πολλοί φοβούνται ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί η κρίση, διαφορετικά θα επαναληφθεί το περσινό χάος.