Κομψές και ταυτόχρονα πρακτικές οι στολές των αεροσυνοδών ανέκαθεν προέβαλλαν την αίγλη μιας εταιρείας.
Από την δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα αεροσυνοδοί σε όλο τον κόσμο έχουν φορέσει Pierre Balmain, Yves Saint Laurent, Pierre Gardin, Christian Lacroix, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Vivienne Wesrwood. Η διάσημη σχεδιάστρια το 2014 ανέλαβε να ντύσει το προσωπικό της Virgin Atlantic.
Κατά την διάρκεια των ετών το στυλ έχει αλλάξει. Μακριές και μίνι φούστες, γόβες, μπότες, κόκκινο, μπλε και μαύρο.
Ρίχνοντας μια ματιά πίσω στον χρόνο, βλέπουμε τα ρούχα που επιλέχθηκαν να κατακτήσουν τους αιθέρες.
1940
Με τις εμπορικές πτήσεις να επεκτείνονται σε δρομολόγια και προορισμούς, οι στολές των αεροσυνοδών έδειχναν επαγγελματισμό και αντικατόπτριζαν την πολυτέλεια των υπηρεσιών, που προσφέρονταν.
Μίντι φούστες ακριβώς κάτω από το γόνατο, ασορτί παπούτσια με χαμηλό τακούνι και καπέλα ώστε τα μαλλιά να είναι πάντα περιποιημένα.
1950
Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του '50 και του '60, οι επιβάτες ήταν ντυμένοι στην τρίχα, με τα αεροπλάνα να καυχιούνται πως έχουν περισσότερο χώρο για τα πόδια και προσέφεραν αστακό για γεύμα.
Οι μεταπολεμικές στολές ήταν εμπνευσμένη από τον στρατό, με προσαρμοσμένα καπέλα, κουμπιά στα σακάκια και μπλούζες.
Οπως σημειώνει η Μπέτι Ρίγκελ στο βιβλίο της Up in the Air, οι αεροσυνοδοί το 1950 έπρεπε να ζυγίζουν από 49 κιλά μέχρι 60, να είναι από 21 ετών μέχρι 27 και να έχουν ηθικό χαρακτήρα.
1960
Το 1960 ήταν η εποχή που κυριάρχησαν τα έντονα χρώματα και η εμφάνιση της μίνι φούστας στο αεροπλάνο. Πέρα από το «κόψιμο» της φούστας, υπήρχε πειραματισμός με τολμηρά σχέδια και κασκόλ μέσα στην καμπίνα.
Η Southwest Airlines έντυσε τις αεροσυνοδούς της με μπότες και τολμηρές ζώνες, να τονίζουν τη μέση τους.
1970
Τα αεροπορικά ταξίδια στη δεκαετία του 1970 απογειώθηκαν κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι εταιρείες έβλεπαν τον κόσμο να αυξάνεται και κατά συνέπεια τα έσοδά τους.
Αίσθηση προκάλεσε, τότε, στους αιθέρες το ιδιωτικό τζετ του Χιου Χέφνερ, το οποίο ήταν έτοιμο να φέρει το πάρτι στον ουρανό. Οι αεροσυνοδοί φορούσαν μίνι δερμάτινες φούστες.
Την ίδια ώρα, οι σχεδιαστές μόδας έβαζαν τις μαγικές του πινελιές στις στολές.
Οι αεροσυνοδοί της Court Line Aviation έκαναν το ντεμπούτο τους με σχέδιο από την Mary Quant, το 1973, η οποία περιελάμβανε παντελόνι.
1980
Η μόδα την δεκαετία του 1980 παρουσίασε πλήθος καρό στολών, που αντανακλούσαν την ανάγκη για άνετα ρούχα.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν γιλέκα, κάτι που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, χάρη στην ευελιξία τους.
Από το 1974 μέχρι το 1985, ο Emilio Pucci χάρισε χρώμα στην Qantas Airways.
1990
Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων να γίνονται πιο διαδεδομένες, τα είδη ένδυσης απαιτούνταν να είναι λιγότερο περιοριστικά και πιο εύκολα, ώστε να φοριούνται κατά την διάρκεια των πολλών ωρών. Τα ρούχα γίνονται πιο χαλαρά, με άνετα πουκάμισα και φούστες.
2000
Οι στολές αποκτούν πιο αντρικό λουκ με τα παντελόνια να γίνονται πρότυπο. Σκούρα κοστούμια με υπογραφή, κουμπιά και μανσέτες.
Για θρησκευτικούς λόγους, οι γυναίκες αεροσυνοδοί της Bahraini airline Gulf Air φοράνε midi φούστα και μαντήλι στα μαλλιά, κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.
Σήμερα
Οι στολές παραμένουν κομψές δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών. Το 2013 σε καμπάνια του Skyscanner, η Aeroflot ψηφίστηκε ως η καλύτερη ενδυματολογικά εταιρεία. Λευκά γάντια και μαντίλια παραπέμπουν στην χρυσή εποχή των πτήσεων.
Την ίδια στιγμή, μοντέρνες και σικάτες είναι οι στολές της Alitalia, που συνδυάζουν το βασιλικό μωβ με το διαχρονικό μπορντό.