Η βρετανική ΜΚΟ Action on Sugar ξεκίνησε πόλεμο εναντίον μεγάλων αλυσίδων καφέ τύπου Starbucks ή Costa και τις καλεί να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης που βάζουν στα ζεστά ροφήματα.
Σύμφωνα με μελέτη της ΜΚΟ, ορισμένα ζεστά ροφήματα περιέχουν ως 25 κουταλιές ζάχαρη.
Πίνοντας κάθε πρωί ένα καφέ με γεύση καραμέλας σε μια μεγάλη αλυσίδα, βάζουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΜΚΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύεται στον Guardian, το 98% των ζεστών ροφημάτων που σερβίρονται σε αυτά τα καταστήματα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.
Τσάι με γάλα, καφέ με γεύση καραμέλας, μόκα λευκή με κρέμα. Παρότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα ροφήματα δεν είναι από τα πιο ελαφριά, ελάχιστοι γνωρίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 35% των ροφημάτων έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με την coca cola, δηλαδή 9 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.
Στα πιο γλυκά ροφήματα βρίσκεται, στην πρώτη θέση, το τσάι με φρούτα του Starbucks, το λεγόμενο « hot spiced fruit raisin », σε χάρτινο φλυτζάνι 568 ml το οποίο περιέχει 25 κουταλιές ζάχαρη, ήτοι τρεις φορές την ποσότητα ζάχαρης που επιτρέπεται καθημερινά για έναν ενήλικα (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιτρέπει καθημερινά 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη).
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το « chaï latte » της φίρμας Costa, ένα μείγμα ινδικού τσαγιού με χτυπημένο γάλα) το οποίο περιέχει 20 κουταλιές ζάχαρη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το « mocha blanc » του Starbucks, σε 500 ml, το οποίο περιέχει 18 κουταλιές ζάχαρη.
Η βρετανική ΜΚΟ καταγγέλλει, εξάλλου τα Starbucks και για τα μεγάλα ποτήρια στα οποία πουλάει τα ροφήματά της, τα οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερα από αυτά των ανταγωνιστών.
Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου το 20% των Βρετανών πίνουν καθημερινά καφέ σε αυτές τις αλυσίδες. Η Μεγάλη Βρετανία έχει τους περισσότερους παχύσαρκους πολίτες της Ευρώπης, και σημειώνει τα περισσότερα καρδιο-αγγειακά επεισόδια. Ο γιατρός Graham MacGregor του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, δηλώνει στην ΜΚΟ:
«Είναι σκάνδαλο το ποσό της ζάχαρης που προστίθεται στην τροφή μας και στα αναψυκτικά. Αυτό εξηγεί και το ποσοστό παχυσαρκίας στη Μεγάλη Βρετανία, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η διευθύντρια δημόσιας υγείας της Μ.Β. εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ποσότητα ζάχαρης που εμπεριέχεται σε όλα τα προϊόντα, σε μια ετικέτα που θα είναι ορατή σε όλους.
Ο Kawther Hashem, διατροφολόγος και ερευνητής στην ΜΚΟ, απαίτησε την μείωση της ζάχαρης στα ζεστά ροφήματα από τις αλυσίδες καφέ και το τέλος της δόσης XXL: «Αυτά τα αρωματικά ροφήματα θα έπρεπε να είναι μια σπάνια πολυτέλεια, όχι καθημερινή συνήθεια. Είναι γεμάτα ζάχαρη και συχνά συνοδεύονται από λιπαρά γλυκίσματα», δηλώνει.
Η ΜΚΟ δεν ζητάει στους πολίτες να μποϋκοτάρουν τις αλυσίδες αλλά «να παραγγέλνουν ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή με ελάχιστο σιρόπι, σε πολύ μικρό φλυτζάνι».
Η βρετανική εφημερίδα Guardian επικοινώνησε με τα Starbucks τα οποία απάντησαν ότι η αλυσίδα έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά 25% το ποσοστό ζάχαρης στα ροφήματά της ως το 2020. Θύμισε, επίσης, ότι όλα τα διατροφικά χαρακτηριστικά των ροφημάτων της βρίσκονται διαθέσιμα σε όλα τα καταστήματα και στο ίντερνετ.
Η αλυσίδα Costa επίσης δήλωσε ότι θα μειώσει τα ποσοστά ζάχαρης και αλατιού σε όλα τα προϊόντα της ως το 2020.