Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα φάνταζαν για ορισμένους ως η ιδανική λύση για την τιμητική θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που συναποφάσισαν οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, ανεξαρτήτως αν ο καθένας τη βαφτίζει διαφορετικά.
Επί περίπου δύο 24ωρα, από το βράδυ της Κυριακής έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης το όνομά του άλλοτε ανέβαινε και άλλοτε κατέβαινε στο πολιτικό χρηματιστήριο με αποκορύφωμα χθες το μεσημέρι που ορισμένοι τον βάφτισαν ως σίγουρο πρωθυπουργό.
Η σιγουριά τους αυτή διατηρήθηκε ως αργά το βράδυ, όταν κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς. Το iefimerida.gr είχε εγκαίρως καταγράψει την πραγματικότητα και είχε τονίσει από το απόγευμα της Δευτέρας ότι η υποψηφιότητα αυτή δεν ήταν και τόσο ισχυρή όσο φάνταζε.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Είναι το ότι ποτέ σε όλη αυτή τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε καν ο κ. Σαμαράς συνομίλησαν με τον κ. Παπαδήμο. Δεν συμφώνησαν πότε ότι στο πρόσωπο αυτό θα έβρισκαν την πρώτη ή έστω μία από τις πρώτες επιλογές για τη θέση του νέου πρωθυπουργού.
Πράγματι υπήρχαν ορισμένες συνομιλίες μέσω τρίτων. Δηλαδή, στελέχη από το πρωθυπουργικό γραφείο πρωτίστως η διευθύντρια του γραφείου του κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη μιλούσαν διερευνητικά με ανθρώπους από το περιβάλλον του πρώην τραπεζίτη.
Μέσω αυτών, αλλά κυρίως μέσω του Τύπου ο κ. Παπαδήμος έθετε όρους και δημιουργούσε το κλίμα του φαβορί.
Η κυρία Βάρτζελη μίλησε απ΄ ευθείας μαζί του μία και μόνη φορά χθες το μεσημέρι όταν την κάλεσε ο ίδιος να την ρωτήσει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση. Και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου του απάντησε ότι δεν υπάρχει «θέμα προς συζήτηση».
Από εκεί και πέρα είναι απορίας άξιο πως τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο θεωρούσαν έως χθες το βράδυ «κλειδωμένη» την υποψηφιότητα Παπαδήμου, αλλά και έδιναν λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκαν ακόμη και σε τετ α τετ συνάντησή του με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
Βέβαια για να μην αναφερόμαστε μόνο στα ΜΜΕ -μεταξύ των οποίων και μεγάλο κανάλι που στο βραδινό του δελτίο χθες τον παρουσίαζε ως σίγουρο- ήταν αρκετοί οι πολιτικοί και από τα δύο κόμματα οι οποίοι έδιναν πληροφορίες και λεπτομέρειες γύρω από το θέμα.
Ολοι αυτοί παραγνώριζαν ορισμένα ακόμη δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:
- Ο κ. Παπανδρέου μετά από τη μετωπική επίθεση των τελευταίων ημερών στο τραπεζικό σύστημα και το ρόλο του δεν θα μπορούσε να προτείνει πραγματικά για τη θέση του πρωθυπουργού έναν άνθρωπο που φέρεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με αυτό. Πόσο μάλλον όταν όταν εκκρεμεί το εξαιρετικά κρίσιμο για την Ελλάδα κούρεμα του χρέους που θα πλήξει πρώτα απ' όλους τις ίδιες τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.
- Την πρόσφατη αρθρογραφία του κ. Παπαδήμου, κατά της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, πριν καν αυτή ληφθεί σε συνδυασμό με το ρόλο που είχε παίξει ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Δεν είναι επίσης αληθές όπως διαρρεόταν ότι η Ε.Ε. αρνιόταν να αποδεχθεί τον κ. παπαδήμο στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Αντιθέτως, γνωστό εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο που επικοινώνησε χθές με κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν έμεινε με τη βεβαιότητα ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου ήταν άριστη, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ο «Βαγγέλης Βενιζέλος θα παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου και του υπουργού Οικονομικών».
Ενα άλλο ερώτημα είναι αν ο κ. Βενιζέλος, όπως γράφτηκε, έθεσε βέτο για τον κ. Παπαδήμο. Λέγεται ότι ούτε αυτό είναι αληθές. Είναι, ωστόσο, λογικό ότι από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος «έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά» να θέλει να συνεχίσει στη διαχείριση των οικονομικών θα ήταν άλλωστε παράλογο να τοποθετηθεί κάποιος άλλος που θα ήθελε χρόνο να μάθει τη... δουλειά και χρόνο για να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ