Το προσφυγικό και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άγκελα Μερκελ, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κράτησε μισή ώρα και έγινε σε παρά πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα η κα Μερκελ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στη χώρα μας για ένα ζήτημα όπως το προσφυγικό. Για τα υπόλοιπα θέματα ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μια για τα εύκολα και μια για τα δύσκολα, κάτι στο οποίο δεν διαφώνησε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη διαφωνία του με το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση, ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί δυο «γλώσσες», μια στο εσωτερικό της χώρας και μια στο εξωτερικό.
Συμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η Γερμανίδα καγκελάριος ήθελε να ακούσει τις απόψεις του προέδρου της ΝΔ και εμφανίστηκε ικανοποιημένη απο την πρότασή του, ότι δεν πρόκειται να λαϊκίσει. Μάλιστα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ήρθε η ώρα της αλήθειας και της ειλικρίνειας», η κα Μερκελ φέρεται να έγνεψε συγκαταβατικά.
Η αντιπαράθεση με το αντιαγκελάριο της Αυστρίας
Νωριτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε έντονη ευθεία αντιπαράθεση στο στρογγυλό τραπέζι της Συνόδου με τον αυστριακό αντικαγκελάριο Ραινχολντ Μίτερλενερ σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων. Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο με έντονο τροπο, κάτι που έκανε και η καγκελάριος της Γερμανίας, γεγονός που απέδειξε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία τα συμφέροντα της Γερμανίας ταυτίζονται με τη πως Ελλάδας στο ζήτημα του προσφυγικού.
Στην αρχή της τοποθέτησης του στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της δεν επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ για το ζήτημα και σημείωσε πως τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και όχι τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκοπιά.
«Είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της με την ολοληρωση των δομων ελέγχου και εξίσου απαραίτητο η ολοκλήρωση απο την Ευρώπη της πολιτικής μετεγκατάστασης. Συζητήσαμε την ανάγκη η Τουρκία να παίξει το στρατηγικό τη ρόλο, καθώς χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν μπορούν να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών, οι ευρωπαϊκες αξίες δοκιμαζονται», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης.
Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ και την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Ο κ. Μητσοτάκης, συμμετείχε σήμερα και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο της Συνόδου, είχε τις διαδοχικές συναντήσεις με την Angela Merkel, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov και με τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho.
Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ., ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τις πάγιες θέσεις μου, σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Τόνισα, στους αρχηγούς Κρατών και αρχηγούς των αντιπολιτεύσεων, ότι το κλείσιμο των συνόρων, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελεί λύση αντιμετώπισης αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος.
Επανέλαβα, επίσης, ότι είναι απολύτως απαραίτητο, η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει, με την ολοκλήρωση όλων των δομών, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή έλεγχο των συνόρων.
Εξίσου, όμως, απαραίτητο είναι και η πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και πρέπει αυτή να ολοκληρώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθημερινά και μόλις 400 άτομα να έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του “relocation”.
Συζητήσαμε, επίσης και πάλι, την ανάγκη η Τουρκία να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Χωρίς την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας οι ροές στο Αιγαίο δεν πρόκειται να μειωθούν.
Ένα είναι το σημαντικό σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία: Δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών και δεν είναι η ώρα για εθνικές στρατηγικές.
Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό».