Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια προκλητική κινηματογραφική εβδομάδα με πολλές επιλογές. Οι αδελφοί Κοεν με το οσκαρικό “Xαίρε Kαίσαρ”. Ο αγέραστος και μονίμως ερωτευμένος Κλοντ Λελους με το Un + Une. Το απρόβλεπτα πρωτότυπο και βαθιά ανθρώπινο “Anomalisa”, και η πανέξυπνη περιπέτεια «Deadpool» της Marvel.

Ανάμεσα στη λογική και στη τρέλα υπάρχουν οι Αγγλίδες Σουφραζέττες που πολεμούν για τα δικαιώματά τους στο υγρό και σκοτεινό Λονδίνο του 1800.

Εντυπωσιακά, απολαυστικό επταήμερο με ταινίες που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον και καθηλώνουν. Σινεματζίδικη εβδομάδα!

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Χαίρε Καίσαρ, ΗΠΑ / 2015

  • Hail Caesar!
  • Σκηνοθεσία: Αδελφοί Κοέν
  • Παίζουν : Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Άλντεν Έρενραϊχ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τίλντα Σουίντον, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Ρέι Φάινς, Τζόνα Χιλ.

Τι Συμβαίνει:

Το λαμπερά φαντασμαγορικό Χόλυγουντ του 50 είναι εξαιρετικά φωτογενές τόσο μπροστά όσο και πίσω απ’ τις κάμερες. Στο συγκεκριμένο φιλμ οι πολυβραβευμένοι με όσκαρ αδελφοί Κοεν μένουν περισσότερο πίσω από τι κάμερες μιας και τα σινεπαρασκήνια παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον στην ιστορία που διηγούνται. Έτσι, στην ταινία, παρακολουθούμε μια ταραγμένη ημέρα στη ζωή και το έργο του Έντι Μάνιξ, που μεσουρανούσε την Χρυσή εποχή του Χόλιγουντ ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρς, φροντίζοντας να μένουν τα άπλυτα τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Εκείνη την εποχή, το κοινό ήθελε να πιστεύει πως οι σταρς ήταν από έναν άλλο κόσμο και πως ήταν, όντως, τόσο λαμπεροί και άψογοι όπως τους παρουσίαζε το σύστημα. Τα στούντιος έκαναν τα πάντα να προστατεύουν τα «τρόπαιά» τους. Οι ηθοποιοί ήταν σαν να τους ανήκαν και μπορούσαν να τους δανείσουν όπου κι όποτε εκείνα ήθελαν.

Η απαγωγή του διάσημου πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail Caesar!» (Τζόρτζ Κλούνεϊ) από τα γυρίσματά ενός μεγάλου studio, θα αναγκάσει τον Έντι (Τζος Μπρόλιν) να ζοριστεί για να προστατεύσει την υπόληψη της ταινίας του, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον. Ο ατίθασος Μπρόλιν ψάχνοντας τον χαμένο Κλούνεϊ, θα μας αποκαθηλώσει το Χρυσό Χόλυγουντ.

Μακριά από τον καλό τους εαυτό οι αδελφοί Κοέν επιμένουν στην τσίγκινη φαντασμαγορία του Χολύγουντ παρά στην ανθρώπινη ιστορία τους που έτσι κι αλλιώς είναι αδύναμη για να κρατήσει το ενδιαφέρον μιας τέτοιας παραγωγής. Ταυτόχρονα δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο αλλά Busby Berkeley μιούζικαλ με εξεζητημένα χορευτικά πισίνας αλλά και σε αεροπλανικές χορογραφίες τύπου Τζην Κέλυ αποτίοντας φόρο τιμής υποτίθεται στο παλιό Χόλυγουντ. Aλλά ως εκεί.

Τελικά το βάρος πέφτει στο κλουνεϊστικο βλέμμα του Τζορτζ που παίζει με την μόνιμη γκριμάτσα στο πρόσωπο σαν να υπολογίζει πόσο κάνει 476 επί 243 ... Μόνιμα μπερδεμένος και μονίμως σε αφασία περιφέρεται στην ταινία σαν τοτέμ σε τελετή ενηλικίωσης ινδιάνου.

Στον αντίποδα ο Μπρόλιν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί καταφέρνουν να υποδυθούν με πειστικά γκροτέσκα διάθεση τα υπόλοιπα πρόσωπα του χολυγουντιανού έπους κρατώντας ψηλά το τέμπο της διασκέδασης.

Η ταινία σχετικά γρήγορα εξαντλεί το ενδιαφέρον της και κάποιος κάθεται να τη δει μόνο λόγω της παρουσίας του ονόματος των διάσημων αδελφών στους τίτλους τέλους.

Είναι μια ταινία για τις ψευδαισθήσεις του κινηματογράφου.

Κάποια στιγμή ο Μπρόλιν χαστουκίζει επανειλημμένα τον (476 επί 243) Κλούνεϊ και του λέει:

«Η ταινία που παίζεις έχει αξία. Εσύ έχεις αξία επειδή παίζεις στην ταινία. Κατάλαβες; Πήγαινε παίξε το ρόλο σου και σκίσε!»

Πρόκειται για την επιτομή της ψευδεπίγραφης φιλοσοφίας των ταινιών Χόλυγουντ.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Anomalisa - Δράμα, ΗΠΑ / 2015

  • Σκηνοθεσία: Ντιουκ Τζόσον, Τσάρλι Κάουφμαν

Τι Συμβαίνει:

Πρωτότυπο και απείθαρχο σε κινηματογραφικούς κανόνες φιλμ που ξεχωρίζει αμέσως για την αισθητική και ιδεολογική του αρτιότητα. Στο φιλμ παίζουν κούκλες αλλά με μια καταπληκτικά ανθρώπινη συναισθηματική παρουσία!

Με μια καθαρά μελαγχολική θεατρική διάθεση ο σεναριογράφος Τσάρλι Κάουφμαν συνθέτει το καφκικό δράμα ενός ανθρώπου που αναζητά τον αληθινό έρωτα μέσα από αναπάντεχες γνωριμίες.

Ο Μάικλ Στόουν, σύζυγος, πατέρας και σεβαστός συγγραφέας του βιβλίου «How May I Help You Help Them?», νιώθει βαλτωμένος στην πεζή ζωή του. Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Σινσινάτι, όπου θα μιλήσει σε ένα συνέδριο για επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση πελατών, ο Μάικλ συναντά τη Λίσα, μία ντροπαλή αντιπρόσωπο πωλήσεων που ίσως είναι η αγάπη της ζωής του. Θα την πολιορκήσει,ε θα την οδηγήσει στο δωμάτιό του και τελικά θα θελήσει να δημιουργήσει μια αισθηματική σχέση μαζί της, προσπαθώντας να αποκοπεί μια για πάντα από το μίζερο ερωτικό του παρελθόν. Όμως το παρελθόν είναι δικό του και θα τον ακολουθεί παντού ακόμα και στην καινούργια του ερωτική περιπέτεια.

Ο Κάουφμαν επικεντρωμένος στα αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς που πολιορκούν τον σύγχρονο Αμερικανό στήνει ένα δραματικό μελαγχολικό καμβά αδέξιων σχέσεων για να δείξει τα αδιέξοδα που μας πολιορκούν. Παρ’ όλο που στην ταινία τους ανθρώπους υποδύονται κούκλες η αίσθηση είναι εντελώς τρυφερή, κομψή και ανθρώπινη.

Εξαιρετική ταινία γυρισμένη με την τεχνική του stop motion που μπορεί να μην σας φτιάξει τη διάθεση αλλά θα σας αφήσει με πολλά χρήσιμα ερωτηματικά.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Deadpool Περιπέτεια, ΗΠΑ / 2016

  • Σκηνοθεσία: Τιμ Μίλερ
  • Παίζουν : Ράιαν Ρέινολντς, Μορίνα Μπακαρίν, Εντ Σκριν, Τζίνα Καράνο, Τ.Τζ. Μίλερ

Τι Συμβαίνει:

Το «Deadpool» έρχεται να ανατρέψει όλα όσα συνηθίζουν οι περιπέτειες του είδους, συστήνοντας τον ομώνυμο χαρακτήρα με τις θανάσιμες μεθόδους και την πιο εξωφρενική αίσθηση του χιούμορ. δημιουργοί του, τον φαντάστηκαν ως έναν χαρακτήρα με μια σαφώς μη-υπερηρωική νοοτροπία, μακριά από τους έντιμους και ευσυνείδητους ήρωες που σύχναζαν στο σύμπαν των κόμικ και είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των θαυμαστών του είδους.

Ο Ουέιντ Ουίλσον είναι ένας πρώην πράκτορας των Ειδικών Δυνάμεων και νυν μισθοφόρος, ο οποίος όταν μαθαίνει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα ζωή μαζί με την κοπέλα του, τη Βανέσα. Μη έχοντας άλλες επιλογές, αποφασίζει να δοκιμάσει ένα μη-εγκεκριμένο πείραμα για να θεραπευθεί, όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενε και το πείραμα τον αφήνει παραμορφωμένο, φυλακισμένο, αλλά και με την ικανότητα να θεραπεύεται πολύ γρήγορα.

Παρόλο που καταφέρνει να αποδράσει από το εργαστήριο-φυλακή όπου έγινε το πείραμα, ο Ουέιντ δεν τολμά να προσεγγίσει και πάλι τη Βανέσα και απομένει χωρίς ίχνος της παλιάς του ζωής. Οπλισμένος με νέες ικανότητες και μία σκοτεινή, διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ, υιοθετεί το alter ego Deadpool και αποφασίζει να κυνηγήσει τον άνδρα που κατέστρεψε τη ζωή του.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3

Αισθηματική, Γαλλία / 2016

  • Un + Une
  • Σκηνοθεσία: Κλοντ Λελούς
  • Παίζουν : Ζαν Ντυζαρντέν, Έλσα Ζιλπερστάϊν, Κριστοφ Λαμπέρ, Αλίς Πολ.

Τι Συμβαίνει:

Ένας Κλοντ Λελούς βγαλμένος απ τα παλιά, μ’ ένα φιλμ βγαλμένο απ’ τα παλιά. Με αργούς ερωτικούς ρυθμούς, μέσα στην εξωτική και μυστηριώδη Ινδία. Με μεγάλες και σχοινοτενείς σκηνές διαλόγων ανάμεσα στο ζευγάρι των πρωταγωνιστών που φλερτάρει συνεχώς.

Μπορεί αυτό το αργό στιλ του κινηματογράφου να φαίνεται πια πολύ παρωχημένο αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και ευκαταφρόνητο. Αν είστε αντικέρ του παλιού κινηματογράφου θα την δείτε με χαρά.

Σαν παλιός καλός τεχνίτης του σινεμά ο Λελούς επιμένει να διηγείται την ιστορία του όπως αυτός ξέρει. Μέσα από τα μάτια ενός γοητευτικού άνδρα που είναι η αρσενική φαντασίωση κάθε γυναίκας. Μιας παντρεμένης γυναίκας που θα ήθελε να ζήσει εκ του ασφαλούς μια εξωτική περιπέτεια με έναν πανέμορφο και ξέγνοιαστο πενηντάρη. Ο Λελούς σερβίρει αυτό το κοκτέηλ σε κάθε σκηνή για να το απολαύσουν γουλιά γουλιά οι θεατές του που οι περισσότεροι μάλλον θα είναι γυναίκες μια παρόμοιας ηλικίας.

Ο μουσικοσυνθέτης Αντουάν (Ζαν Ντυζαρντέν) μοιάζει στους ήρωες των ταινιών, για τις οποίες γράφει μουσική: είναι γοητευτικός, πετυχημένος και πορεύεται στη ζωή με χιούμορ όσο και με μια σχετική απάθεια. Μπορεί να βρίσκεται σε σχέση με μια νεαρή κι όμορφη πιανίστρια αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να λοξοκοιτά τον ποδόγυρο όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.

Όταν ταξιδεύει στην Ινδία για να δουλέψει σε μία ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», γνωρίζει την Άννα, (Έλσα Ζιλπερστάϊν) που είναι η σύζυγος του εκεί Γάλλου πρέσβη, δεν του μοιάζει σε τίποτα, αλλά τον ελκύει περισσότερο από όλες τις άλλες γυναίκες που έχει γνωρίσει. Μαζί θα πάνε ένα ταξίδι και θα ζήσουν μια σύντομη ερωτική περιπέτεια προσπαθώντας να επιβάλλουν ερωτικά ο ένας στον άλλον, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα ένα καινούργιο κομμάτι του εαυτού τους. Στην επιστροφή θα προσγειωθούν λίγο ανώμαλα…

Ο Λελούς ξαναπαίζει το χαρτί της παλιάς κι ανεπανάληπτης ρομαντικής επιτυχίας του, “Ένας Άντρας μια Γυναίκα” (1966) κάνοντας για μια ακόμα φορά σωστά αυτό που έμαθε να κάνει καλά εδώ και 50 χρόνια.

Πολλές φορές νομίζεις πως ξαναγυαλίζει τα πολυκαιρισμένα ασημικά της μαμάς του για να πιάσουν μια καλύτερη τιμή στου Ριχάρδου...

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ο Κλούνεϊ επιστρέφει με... υπέροχες γκριμάτσες στο «Χαίρε Καίσαρ» των Κοέν [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4

Σουφραζέτες, Δράμα Βρετανία / 2015

Τι Συμβαίνει:

Καθαρό εγγλέζικο δράμα γυρισμένο όπως γυρίζονται τα γκρίζα εγγλέζικα δράματα χρόνια τώρα. Πρώτα η δραματική ιστορία, μετά ο χαρακτήρας και τέλος το επιμύθιο. Μέσα σ’ αυτή τη προκρούστεια κινηματογραφική λογική ξετυλίγεται η ιστορία της μικρής πλύστρας Μοντ (Κάρεϊ Μάλιγκαν) που από ερωμένη του αφεντικού γίνεται μια Σουφραζέτα δηλαδή υπέρμαχος του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου στην Αγγλία του περασμένου αιώνα.

Η ιστορία του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες είναι μακριά. Οι Σουφραζέτες δεν προέρχονταν από αριστοκρατικές τάξεις, ήταν εργαζόμενες γυναίκες που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόλις συνειδητοποίησαν ότι η ειρηνική διαμαρτυρία δεν έφερνε αποτελέσματα. Στραμμένες στη βία ως τη μόνη διέξοδο, ήταν έτοιμες να χάσουν τα πάντα στον αγώνα τους για ισότητα.

Η Μοντ είναι μία νεαρή παντρεμένη γυναίκα που εργάζεται ατέλειωτες ώρες σε ένα άθλιο πλυντήριο, πλένοντας και σιδερώνοντας σεντόνια και ρούχα για τη βρετανική αριστοκρατία. Κάποια στιγμή θα παραβρεθεί σε μια συγκέντρωση σουφραζετών και παρά τη θέλησή της στην αρχή θα μπλέξει με το κίνημα. Όταν θα γνωρίσει και την μυστηριώδη αρχηγό Έμελιν Πάνκχερστ ( Μέριλ Στρηπ ) θα ριζοσπαστικοποιηθεί και θα γίνει ένθερμη οπαδός. Μαζί με την ομάδα της θα κάνουν επιθέσεις και ενέργειες για να τραβήξουν την προσοχή της συντηρητικής κοινωνίας πάνω στα δικαιώματα των γυναικών. Οι ενέργειες αυτές θα την φέρουν αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας.

Η σκηνοθετική προσέγγιση επιμένει πολύ πάνω στα γεγονότα σαν να είναι ντοκιμαντέρ εποχής. Παρόμοια είναι και η σκοτεινή φωτογραφία που αποδίδει με αληθοφάνεια το μουντό Λονδίνο της εποχής. Η δραματική διαδρομή της ηρωίδας ξεγλιστρά αρκετές φορές προς το μελόδραμα αλλά αυτό είναι μάλλον μέρος του παιχνιδιού...

Μια ταραγμένη εποχή και ένας αγώνας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού το 2015 οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στη Σαουδική Αραβία...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σινεμά ταινίες εβδομάδας κριτική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ