Παυλόπουλος σε Ιταλό ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη κατάλαβε ότι το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος - iefimerida.gr

Παυλόπουλος σε Ιταλό ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη κατάλαβε ότι το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ταύτιση των θέσεων Ελλάδας και Ιταλίας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη τροποποίησης του «Δουβλίνου ΙΙ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι για το ευρωπαϊκό όραμα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, σημείωσε ότι το προσφυγικό «θα το αντιμετωπίσουμε όπως ταιριάζει στον πολιτισμό και τη δημοκρατία της Ευρώπης, δηλαδή θα είμαστε αμείλικτοι σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία, αλλά απέναντι στους πρόσφυγες θα φερθούμε όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, με όρους ευρωπαϊκού ανθρωπισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση για το αποτρόπαιο νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα. «Χρειάζεται η αλληλεγγύη όλης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και όχι με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δείχνουν ορισμένοι εταίροι μας. Γιατί σήμερα όποιος δείχνει φοβικά σύνδρομα δείχνει ταυτοχρόνως ότι δεν είναι εξοικειωμένος με την ιδέα της Ευρώπης», τόνισε ο Πρόεδρος.

«Σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι γνωστό, οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά τα σύνορα αυτά τα καθορίζουν κυριάρχως τα κράτη-μέλη, και ο τρόπος υπεράσπισης των συνόρων αυτών καθορίζεται από το κράτος-μέλος. Άρα ό,τι συνεργασία υπάρξει με το FRONTEX, που και εμείς επιθυμούμε να γίνει πραγματική ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αλλά και με το ΝΑΤΟ -στο πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία ήδη δρομολογείται- οι κανόνες είναι σαφείς. Η συνεργασία αυτή αποκλείει κοινές περιπολίες με τρίτα κράτη, π.χ. με την Τουρκία, αλλά κάθε φορά που υπάρχει επιχείρηση και μέσω του FRONTEX και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η κυριαρχία κάθε μέλους-κράτους παραμένει αλώβητη».

Με αφορμή την προσφυγική κρίση, ανέφερε ότι πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την ανάγκη υπεράσπισης της Συμφωνίας Σένγκεν και την εφαρμογή της. «Διότι εάν η συμφωνία αυτή δεν εφαρμοστεί δεν θα σημάνει μόνο άλλους κινδύνους, αλλά θα σημάνει κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να αναλογιστούμε και την ανάγκη τροποποίησης του "Δουβλίνου ΙΙ", πάνω στις βάσεις που και εσείς έχετε εκθέσει και εμείς έχουμε υποστηρίξει».

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις που είχε υποστηρίξει επί του θέματος από την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, το 2008 μετά από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη συνάντηση, αναφέρθηκε με τη σειρά του στον απόλυτο, όπως είπε, συντονισμό μεταξύ των δυο χωρών και πρσέθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη, ειδικά στο θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να είναι υπερήφανες διότι συμβάλουν στη διάσωση χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών, έστω και εάν, δυστυχώς, καταφέρνουμε πάντοτε να διασώσουμε όλες τις ανθρώπινες ζωές, τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Μάλιστα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι σαφής ο κίνδυνος που αναδύεται από τις μονομερείς επιλογές ορισμένων κρατών σχετικά με την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, επιλογές που κινδυνεύουν να πλήξουν επιτεύγματα της ΕΕ, που αφορούν στην ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και στη Συνθήκη Σένγκεν.

«Είναι γνωστό, όμως, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Και μιλάμε για κοινές δεσμεύσεις που αφορούν και τις δύο χώρες, όπως επίσης και την υπέρβαση των όρων του Δουβλίνου, μίας Συνθήκης η οποία υιοθετήθηκε πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα. Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν, στο πλαίσιο αυτής της εναλλακτικής λύσης, να αντιμετωπίσουν και -το τονίζω αυτό- όχι μόνες, υπάρχουν και άλλες χώρες που συμπλέουν στην άποψη αυτή -αναφέρομαι και στην Γερμανία-, για να υπερβούμε αυτόν τον κίνδυνο και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Καταλήγοντας, καταδίκασε και αυτός το βαρύτατο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο έπληξε χθες την Τουρκία και πραγματικά συνιστά, όπως σημείωσε, έναν σοβαρότατο κίνδυνο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Τον Ιταλό ΥΠΕΞ συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Προκόπης Παυλόπουλος ιταλός ΥΠΕΞ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ