Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί το σχεδόν άπαιχτο Καζιμίρ και Καρολίνα, του Χόρβατ [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί το σχεδόν άπαιχτο Καζιμίρ και Καρολίνα, του Χόρβατ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Καζιμίρ και Καρολίνα είναι ένα λαϊκό ερωτικό δράμα, μία ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται σε μία γιορτή. Στον Τεχνοχώρο CARTEL.

Μία μπαλάντα της ανεργίας, όπως χαρακτηρίζεται, ένα έργο του Εντεν Φον Χόρβατ σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, που ελάχιστες φορές έχει παρουσιαστεί σε ελληνική θεατρική σκηνή.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί το σχεδόν άπαιχτο Καζιμίρ και Καρολίνα, του Χόρβατ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Με φόντο την οικονομική κρίση του '30
Όταν ο Καζιμίρ χάνει τη δουλειά του, χάνει και την αγαπημένη του Καρολίνα. Μία σειρά λαθών οδηγεί τους δυο ήρωες στην αποξένωση και στον εγωισμό. Με φόντο την οικονομική κρίση παρακολουθούμε πρόσωπα ανίκανα να τη διαχειριστούν και πρόσωπα που παίζουν καλά το παιχνίδι και επωφελούνται από αυτήν. Σε μία εποχή όπου το χρήμα κυριαρχεί ο πιο δυνατός κερδίζει.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί το σχεδόν άπαιχτο Καζιμίρ και Καρολίνα, του Χόρβατ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Μία ιστορία που δείχνει πως το οικονομικό σύστημα επηρεάζει τις σχέσεις και τη λειτουργία των ανθρώπων. Ενα έργο που ενώ γράφτηκε για την οικονομική κρίση του '30, αντικατοπτρίζει την κρίση του σήμερα. Ο συγγραφέας δίνει τη δυνατότητα στους ήρωες του, να αναπτυχθούν στο μέγιστο ως κοινωνικά όντα και όχι απλά να τους ορίσει εξ αρχής, χωρίς να διάκειται θετικά απέναντι τους αλλά έχοντας μάλλον σκεπτικιστική διάθεση. Αυτό το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο ισορροπώντας ανάμεσα στη σοβαρότητα και την ειρωνεία.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί το σχεδόν άπαιχτο Καζιμίρ και Καρολίνα, του Χόρβατ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Ευτυχία Γιακουμή, Μάνος Καζαμίας, Ιουστίνα Ματιασέκ, Βασίλης Μπισμπίκης, Ιάσονας Παπαματθαίου, Μαρία Σκαφτούρα, Παναγιώτης Σούλης, Στέλιος Τυριακίδης.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης μιλά για το κλίμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το έργο: «Ο αριθμός της ανεργίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές, τεχνικοί πληρώνουν το μερίδιό τους στην κρίση. Πολιτικό χάος, οικονομική κρίση οδηγούν τον κόσμο σε αδιέξοδο και πανικό και στη συνέχεια στον αγκυλωτό σταυρό. Ένα αληθινό όργιο μίσους κοχλάζει πίσω από όλο αυτό. Η δημοκρατία αδύναμη να αντιδράσει. Όλα προετοιμάζουν την έκρηξη. Αυτό είναι το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της εποχής που γράφτηκε το έργο και αυτό το κλίμα που διατρέχει την ιστορία του Καζιμίρ και της Καρολίνας».

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί το σχεδόν άπαιχτο Καζιμίρ και Καρολίνα, του Χόρβατ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Μια καθημερινή απλή ιστορία αγάπης που τελειώνει σε ένα βράδυ, σύμφωνα με τον Βασίλη Μπισμπίκη, «Αφορά τον άνεργο Καζιμίρ της εποχής του μεγάλου κραχ αλλά και τον σημερινό εργάτη της αυτοματοποιημένης παραγωγής μέσα στην ακραία μορφή καπιταλισμού που ζούμε. Μία ιστορία με φόντο ένα πανηγύρι και όλους αυτούς τους ανθρώπους που για να ξεχάσουν την αφραγκιά τους βρίσκουν παρηγοριά στη μουσική, το παιχνίδι, τη χαρά, το αλκοόλ και τα βεγγαλικά που δεν παίρνουν τα μάτια τους από πάνω τους, ξυπνώντας όνειρα και ψευδαισθήσεις σε όλους αυτούς που η ζωή τους κορόιδεψε».

Η παράσταση
«Καζιμίρ και Καρολίνα» του Έντεν Φον Χόρβατ
Μετάφραση, Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Τεχνοχώρος CARTEL: Αγίας Αννης και Μικέλη 4, Βοτανικός/Στάση Μετρό Ελαιώνας, τηλ: 6939 898258
Από 26 Φεβρουαρίου κάθε Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ