Εγκαινιάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου Γερμανίας - Ρωσίας - iefimerida.gr

Εγκαινιάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου Γερμανίας - Ρωσίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aλλάζουν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες με την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Τα εγκαίνια του αγωγού πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ήταν και ο οραματιστής του έργου.

Οι δύο ηγέτες άνοιξαν μία στρόφιγγα για να αρχίσει συμβολικά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη
Γερμανία. «Θα είμαστε στενά δεμένοι ο ένας με τον άλλο, για δεκαετίες», δήλωσε με νόημα η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Nord Stream αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς, ο καθένας εκ των οποίων έχει δυναμικότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Η τοποθέτηση του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.

Ο αγωγός που κόστισε περί τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποσβέσει το κόστος κατασκευής του σε 14 έως 15 χρόνια.

Στο ζήτημα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, το οποίο τονίζουν αδιάκοπα οι Βρυξέλλες, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο Reuters, ο πρόεδρος της γερμανικής E.ON Ruhrgas, Κλάους Σέφερ. «Διαφοροποίηση δεν σημαίνει μόνον την προμήθεια φυσικού αερίου από διάφορες πηγές αλλά και το να έχουμε διάφορες οδούς τροφοδοσίας. Ο Nord Stream δημιουργεί την πρώτη απευθείας σύνδεση της Γερμανίας και της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου στη Ρωσία και προσφέρει, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα προσφοράς νέων ποσοτήτων», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ