Σαφή προειδοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον Πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιηθεί η συνάντηση που είχαν για να γίνουν παιχνίδια διάσπασης των αγροτών, απευθύνουν τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών.
«Η πρόσκληση του Πρωθυπουργού είναι γεγονός αλλά οι Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, δυναμιτίζουν και απομακρύνουν την συνάντηση κατηγορώντας μας ως φοροφυγάδες ,ότι υπάρχουν ακραία στοιχεία ανάμεσά μας και ότι δεν επιθυμούμε λύσεις» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Καταγγέλλουν δε ότι «τις τελευταίες μέρες, γίνονται διεργασίες και πράξεις διάσπασης του αγροτικού κινήματος, από πρόθυμους συνάδελφους μας, όπως άλλωστε είδαμε και σε παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις μας».
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από άλλα μπλόκα (Νίκαιας κλπ) για το γεγονός ότι προσήλθαν σε διάλογο με το Μαξίμου, οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις.
«Το συντονιστικό των Τεμπών, σε απόλυτη συνεννόηση με αρκετά μπλόκα ανά την Ελλάδα και με σεβασμό στην ταυτότητα των μπλόκων, πήρε την πρωτοβουλία και απέστειλε, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στο γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και στα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αγρότες έχουν άποψη και θέση για την επίλυση του αγροτικού θέματος» αναφέρουν. Οπως σημειώνουν «ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος παράγει πλούτο, θέλει και πρέπει να είναι παρόν γιατί το χρειάζεται η χώρα μας» προειδοποιούν όμως πως «σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί μέτρα και σχέδια που βάζουν «ταφόπλακα» στον πρωτογενή τομέα».
Οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών τονίζουν ακόμη ότι «ξέρουμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε στο δρόμο, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί, στο φορολογικό πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς. Το δε κόστος παραγωγής είναι το πρωτεύον για την ανάπτυξη, καθώς και η αναγνώριση του επαγγέλματος του αγροκτηνοτρόφου». Καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι «μένουμε στο δρόμο και συνεχίζουμε τον αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση, απορρίπτοντας το σχέδιο της» και τονίζουν ότι «αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες την πρωτοβουλία για ουσιαστική συζήτηση με βάση τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει».
Παράλληλα, οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών καταθέτουν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό τις οποίες θα προωθήσουν και στα άλλα μπλόκα.
Οι προτάσεις από Τέμπη-Μικροθήβες
«Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρση του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης
Απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το ασφαλιστικό το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων.
Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις μας που αποσκοπούν σε ένα υγιή αγροτικό τομέα:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
- Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .
- Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
- Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
- Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
- Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
- Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.
- Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .
- Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
- Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».
- Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
- Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απ΄ ευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
- Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .
- Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.
- Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.
- Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.
- Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.
- Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.
- Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.
- Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
- Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.
- Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.
- Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.
- Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
- Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
- Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να πατάξουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει.
Το παραπάνω αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας των μπλόκων ΤΕΜΠΩΝ-ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ και θα κοινοποιηθεί προς τους αγρότες των υπολοίπων μπλόκων».