Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την εφαρμογή του τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ - iefimerida.gr

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την εφαρμογή του τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ

SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να βρεθεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο σχεδιασμός για τα τυχερά παιχνίδια έχει πάει περίπατο. Είναι ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού, ότι μετά από σύσκεψη στην οδό Νίκης, στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Δραγασάκης και ο Ν. Παππάς, τα στόματα έμειναν κλειστά.

Το πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με τις παιχνιδομηχανές- τα αποκαλούμενα "φρουτάκια"- από τα οποία το Δημόσιο προσδοκά φέτος 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη ο ΟΠΑΠ έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του ελληνικού Δημοσίου ζητώντας 1 δισ ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη, καθώς όλη η διαδικασία έχει "παγώσει" από το καλοκαίρι, μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων να αλλάξει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία των μηχανημάτων.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά στην αύξηση κατά 0,05 ευρώ του ειδικού τέλους ανά στήλη παιχνιδιού. Υποτίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εισέπραττε στις 20 Φεβρουαρίου την πρώτη αύξηση, ωστόσο ο ΟΠΑΠ έχει "παγώσει" τη διαδικασία με άλλη προσφυγή. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αυτή η αύξηση των 0,05 ευρώ δεν έχει επιβληθεί, ούτε βέβαια έχει παρακρατηθεί, καθώς όπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, για την αναγκαία τεχνική μετατροπή του ειδικού λογισμικού απαιτούνται 2- 3μήνες.

Με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, από το αυξημένο τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, φέτος θα μπουν στα κρατικά ταμεία 200 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα αποτελούν ένα μέρος (το άλλο είναι η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί) των ισοδύναμων για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αν "στραβώσει" τελείως το πράγματα, τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα ενισχυθούν τα επιχειρήματα των δανειστών για την υποαπόδοση μέτρων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό "κενό" να γίνεται πιο "βαριά" για το οικονομικό επιτελείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ