Αυστρία: Να μπει η «Μακεδονία» στην ΕΕ ακόμη και χωρίς λύση στο όνομα - iefimerida.gr

Αυστρία: Να μπει η «Μακεδονία» στην ΕΕ ακόμη και χωρίς λύση στο όνομα

Βόλφγανγκ Βάλντνερ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προκλητικές είναι οι δηλώσεις του Αυστριακού υφυπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες, δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Βόλφγκανγκ Βάλντνερ, αποκλίνει από την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δηλώνει πως «η ΕΕ θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Οι θέσεις αυτές, συντάσσονται πλήρως με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ποπόσκι.

Ο κ. Βάλντνερ αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί επισκέψεις στην γειτονική χώρα, και προσπαθώντας να κρατήσει κάποια προσχήματα, συμπληρώνει πως «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με την προοπτική ότι θα επιλυθεί μέχρι την ολοκλήρωσή τους η διαφορά για το θέμα της ονομασίας.»

Όπως και ο ίδιος δηλώνει, η στάση αυτή δεν ταυτίζεται με αυτήν της Ε.Ε, αλλά εκπροσωπεί την Αυστρία η οποία είναι ισχυρός υποστηρικτής της κοινοτικής διεύρυνσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε δήλωσή του λέει, πως «εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και της κρίσης του Ευρώ, δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς» και πως «οι Έλληνες έχουν τώρα άλλα προβλήματα και για αυτούς η κοινοτική διεύρυνση βρίσκεται τελείως στο κάτω μέρος της ημερήσιας διάταξης».

Αναφερόμενος στην ίδια την ΠΓΔΜ, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Αυστρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη «Μακεδονία» στην ενταξιακή της πορεία, την ώρα που η χώρα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εντυπωσιακή πολιτική και οικονομική αλλαγή και τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Έκθεσης προόδου και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Τέλος έκλεισε τις δηλώσεις του για το ζήτημα της ονομασίας, πως το θέμα δεν πρέπει να λυθεί δικαστικά, και αυτό διότι δεν είναι μία απλή διαμάχη, αλλά εμπεριέχει «εθνικές ταυτότητες, αξίες, Ιστορία, και άλλα, που πρέπει να τα διευθετήσουν οι δύο χώρες από κοινού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ