Ντράγκι: Επέκταση του προγράμματος ομολόγων και μετά το 2017- Αν χρειαστεί - iefimerida.gr

Ντράγκι: Επέκταση του προγράμματος ομολόγων και μετά το 2017- Αν χρειαστεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει και μετά τον Μάρτιο του 2017 το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εφόσον χρειαστεί και μέχρι να επιτευχθεί μια σταθερή πορεία του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά του 2% επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε μια σειρά αποφάσεων στο πλαίσιο της επιδίωξης του στόχου που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάνοδος των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% και, ως εκ τούτου, να σταθεροποιηθούν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η επέκταση του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα για τις μηνιαίες αγορές ύψους 60 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme - APP) μέχρι τo τέλος Μαρτίου του 2017 ή αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Η ΕΚΤ θα προβεί επίσης στην επανεπένδυση των ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά τη λήξη τους, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Επιπλέον, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ που εκδίδονται από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που κρίνονται αποδεκτά για τις τακτικές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP).

Η εν λόγω δέσμη μέτρων θα εξασφαλίσει διευκολυντικές συνθήκες χρηματοδότησης και θα ενισχύσει περαιτέρω την ουσιαστική επίδραση χαλάρωσης που έχουν επιφέρει τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει από τον Ιούνιο του 2014 και τα οποία έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις συνθήκες χρηματοδότησης, στις πιστώσεις και στην πραγματική οικονομία. Τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν επίσης τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά της έναντι των πρόσφατων παγκόσμιων οικονομικών διαταραχών.

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δεν επέφεραν αλλαγή στην κατανομή των αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα μεταξύ εγχώριων και διεθνών εκδοτών ή στα κριτήρια καταλληλότητας των περιουσιακών στοιχείων – εξαίρεση αποτελούν τα ως άνω αναφερθέντα χρεόγραφα που εκδίδουν περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Έτσι, αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών ή υπερεθνικών οργανισμών εγκατεστημένων στη ζώνη του ευρώ που κρίνονται αποδεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα, οι αγορές ομολόγων της ΕΤΕπ στη δευτερογενή αγορά ήδη πραγματοποιούνται και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται. Ωστόσο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να αγοράζει ομόλογα της ΕΤΕπ στην πρωτογενή αγορά, δεδομένης της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ