Για επιστροφή της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και αποτυχία της Ε.Ε. να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα κάνουν λόγο οι Financial Times, επισημαίνοντας παράλληλα, πως οι χρηματαγορές δείχνουν ότι φθίνει η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι.
Σε ανάλυση του ο Wolfgang Munchau υποστηρίζει ότι «οι μεγάλες απώλειες που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ήταν απλά μια ένδειξη καμπής ή μελλοντικής ύφεσης. Αυτό που είδαμε - τουλάχιστον εδώ στην Ευρώπη - είναι η επιστροφή της οικονομικής κρίσης».Τονίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως και η ΕΚΤ χάνει τον στόχο για τον πληθωρισμό επί τέσσερα χρόνια και είναι πολύ πιθανό ότι θα τον χάνει και τα χρόνια που έρχονται.
Οι αγορές μας στέλνουν τέσσερα συγκεκριμένα μηνύματα αναφέρει και ένα από αυτά είναι η επιστροφή του τοξικού διδύμου: η αλληλεπίδραση μεταξύ τραπεζών και των κρατών τους. Οι βαριές απώλειες των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα συνέπεσε με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το μοντέλο μοιάζει με αυτό που συνέβη την περίοδο 2010-12. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν έχουν φτάσει στα ίδια επίπεδα που ζαλίζουν, αν και το πορτογαλικό 10ετές βρίσκεται κοντά στο 4%.
Το τρίτο μήνυμα είναι ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον μελλοντικό πληθωρισμό έχουν υποστεί μια μόνιμη μετατόπιση.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η τραπεζική ένωση της ευρωζώνης απέτυχε. Η τραπεζική ένωση στην οποία κατέληξε η ΕΕ ήταν ένας «χαζός» συμβιβασμός: κοινή τραπεζική εποπτεία και κοινό καθεστώς εκκαθάρισης αλλά όχι ασφάλιση καταθέσεων και χωρίς περιθώριο τα κράτη να διασώσουν αποτυχημένες τράπεζες.
Το τέταρτο μήνυμα είναι ότι οι αγορές φοβούνται τα αρνητικά επιτόκια. Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών είναι παραδοσιακές: παίρνουν καταθέσεις και δίνουν δάνεια.