Η κρίση βλάπτει την ψυχική υγεία των Ελλήνων και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, και «δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει», καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων την τελευταία 5ετία αυξήθηκε κατά 35% ενώ κατά 18,6% αυξήθηκαν τα αντιψυχωσικά. Το κρίσιμο στοιχείο είναι όμως η αιτιακή σχέση που φαίνεται να αναπτύσσεται ανάμεσα στην κακή ψυχική υγεία και το κατα πόσο ενεργός είναι οικονομικά ένας πολίτης αλλά και το επίπεδο της εκπαίδευσής του.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για τα έτη 2006, 2009 και 2011, στην οποία φαίνεται ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός όσων εργάζονται σε μια οικογένεια, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εκδηλώσουν κρίσης άγχους.
Σημαντικός παράγοντας είναι ακόμα και το φύλο, καθώς οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερο επίπεδο άγχους έναντι των ανδρών. Η μελέτη καταλήγει επίσης στο εύλογο συμπέρασμα ότι οι πιο ευπαθείς ψυχικά πληθυσμιακές ομάδες είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές.
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ανέργους
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διάφοροι φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Παράδειγμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δωρεάν ψυχοθεραπειών. Συγκεκριμένα, εθελοντές ψυχίατροι και ψυχολόγοι της πόλης προσφέρουν υποστήριξη σε πολίτες που αδυνατούν να διαχειριστούν το ψυχικό βάρος που τους έχουν προκαλέσει η ανεργία και η δυσμενής οικονομική κατάσταση.
Αφορμή για την πρωτοβουλία, που υλοποιήθηκε μετά από πρόταση ομάδας ψυχολόγων - ψυχιάτρων της Θεσσαλονίκης ήταν η αύξηση κατά 30% των ατόμων που καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία της πόλης.
Σε συνεργασία με το Δήμο και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «Ego Ideal», κάθε δημοτική κοινότητα θα συγκροτήσει ομάδες των 15 ατόμων για να ακολουθήσουν κατόπιν δωρεάν συνεδρίες από τις 21 Νοεμβρίου και για έξι εβδομάδες από 12 ψυχιάτρους - ψυχολόγους.
Οι ψυχολόγοι μιλούν για ραγδαία επιδείνωση ενός φαινομένου που οφείλεται στην οικονομική κρίση και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την «αίσθηση ανατροπής των πάντων», την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Το φαινόμενο παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια αλλά παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο 6μηνο.
Τους άντρες χτυπά κυρίως η κρίση
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι κατ' ανάγκην άνεργοι:«Στην πλειονότητά τους είναι άνδρες που βιώνουν ένα καθεστώς αβεβαιότητας, που λένε ότι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο, αν θα είμαστε στο ευρώ ή στη δραχμή, αν θα υπάρχει η δουλειά τους, αν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικογένειάς τους. Ατομα που φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτεθειμένα, ενώ επί σειρά ετών φρόντιζαν να είναι απολύτως τυπικά στις υποχρεώσεις τους» λέει ο ο ψυχολόγος - ψυχίατρος κ. Φιλ. Κουνιάκης, που συμμετέχει εθελοντικά στην πρωτοβουλία.