Το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου είχε διακοπεί τον περασμένο Δεκέμβριο, πέρασε από τις επιτροπές της βουλής επί της αρχής, κατά πλειοψηφία.
Το παράλληλο πρόγραμμα έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία, με ανακουφιστική λογική, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «παράλληλο δούλεμα» και για «νομοθετική τσαπατσουλιά».
Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, διαφώνησαν με την διαδικασία που επελέγη για την εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και όχι επανακατάθεσής του στη Βουλή, με δεδομένο ότι αφαιρέθηκαν 42 από τα 118 άρθρα που είχε, αλλά και για την ουσία του, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό» αντιπερισπασμό της κυβέρνησης
Ακόμη, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έθεσε βασικές διατάξεις στην διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα είναι «καινούργιο» και ως τέτοιο πρέπει να επανακατατεθεί με νέο τίτλο ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα.
Ο κ. Ξανθός απάντησε ότι τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρελκυστική τακτική. «Διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες που λένε ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση παράλληλα με την διαπραγμάτευση, επαναφέροντας ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά γενική ομολογία, περιέχει ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την ζωή των πολιτών», τόνισε.
Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι οι Θεσμοί πείστηκαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να ληφθούν αυτά τα ευεργετικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Ενώ, απαντώντας για τις προσλήψεις μεγάλου αριθμού μετακλητών, απάντησε ότι στο υπουργείο Υγείας, το κόστος των μετακλητών πέρσι ήταν 500.000 ευρώ και πρόπερσι 1 εκ. 300 χιλιάδες.
Ακόμη στις καταγγελίες περί εγκαθίδρυσης «κομματικού κράτους» από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε ως παράδειγμα το ΚΕΕΛΠΝΟ «που ήταν φωλιά διαφθοράς» και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μπαίνουν κριτήρια ΑΣΕΠ. Μάλιστα, ζήτησε «να μην κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτή» εκείνοι που έφτιαξαν κομματικό κράτος.
Το νομοσχέδιο ήρθε τώρα λόγω της αγωνίας του κ. Τσίπρα «να πει το παραμύθι του» για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του υπό την πίεση των αντιδράσεων μεγάλων κοινωνικών ομάδων, είπε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.
«Πρόκειται για παράλληλο δούλεμα, όχι για παράλληλο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Βορίδης και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προσφέρει χαλί ώστε να «περάσει» την «υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική του» ο κ. Τσίπρας. Ακόμη, μίλησε για «νομοσχέδιο - σαλάμι που το κόβουμε φέτες και το μοιράσαμε σε τρία κομμάτια» , για νομοσχέδιο - ποτ πουρί και για ένα συνονθύλευμα διατάξεων «που απλώς κλείνουν τρύπες».
Για «νομοσχέδιο - κουρελού» που δείχνει την «τσαπατσουλιά» της κυβέρνησης, έκανε λόγο η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «κατάντια» το να μιλά η κυβέρνηση για «παράλληλο πρόγραμμα», επιλέγοντας μάλιστα τέτοια συντετμημένη διαδικασία.
«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, για το οποίο ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, είπε πως περιλαμβάνει ένα «πακέτο μέτρων», όπως προπαγάνδιζε η κυβέρνηση ως αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανακουφιστικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, από τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αντιθέτως μάλιστα» ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.
Για νομοσχέδιο που, ενώ αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του κατά 30%, η κυβέρνηση το φέρνει ως συνέχεια του προηγούμενου, καταρρακώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.