Τον κίνδυνο μετανάστευσης ανταγωνιστικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες από την αύξηση της φορολόγησης και του κόστους επιχειρηματικής δραστηριότητας επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας.
«Παρά την οδυνηρή εμπειρία των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, της φυγής καταθέσεων και της γενικευμένης αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία στο σύνολό της, κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο, εάν η φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως οι τρέχουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες υποδηλώνουν, θα υπάρξει σίγουρα μια ισχυρή οπισθοδρόμηση τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να κρατήσει το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη χώρα», αναφέρει ο κ. Φέσσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.
Στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι το βασικό μήνυμα των ξένων επενδυτών προς την ελληνική κυβέρνηση είναι «άμεση άρση της αβεβαιότητας και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης», και απαραίτητο βήμα γι’ αυτό είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του μνημονίου. Ο κ. Φέσσας υπογραμμίζει δύο ακόμη σημαντικούς παράγοντες για την προσέλκυση των επενδύσεων. Είναι απαραίτητο να αισθανθούν ασφαλείς και ευπρόσδεκτες οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, είπε, και οι Ελληνες και Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουν την επιστροφή της χώρας μας στην ομαλότητα και τη σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής ευθύνης τους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνωρίζει την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων σημειώνει ότι «απαιτείται πιο αποφασιστική ηγεσία από τώρα και στο εξής». Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο, προσθέτει και αναφέρει ότι εκκρεμεί σχεδόν το 64% των δεσμεύσεων που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Αναλύοντας την άποψή του, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι ουσιαστική πρόοδο σημειώθηκε στον τραπεζικό τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τον δημόσιο τομέα παραμένουν στάσιμες. Σημείωσε, πάντως, ότι το νέο πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, συμπεριλαμβάνει πολύπλοκες μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή του καθυστέρησε λόγω και των εθνικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, και κατέληξε: «Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της με ταχύτητα και υπευθυνότητα».