Την υποχρέωσή της, να υποδεχθεί τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα της, υπενθύμισαν στην Τουρκία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Η Σύμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει», τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της ΕΕ στο Αμστερνταμ, αναφερόμενος στους χιλιάδες που διέφυγαν έπειτα από επίθεση του στρατού του Ασαντ, με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας.
Η δήλωση του Χαν αφορούσε ερώτηση για την απόφαση της Τουρκίας να κλείσει το μεθοριακό πέρασμα Οντσούπιναρ, νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς, απ' όπου χθες δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος ή να εξέλθει απ' αυτό.
Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 20.000 ανθρώπους που συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού έχει αναγκάσει σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τη Δευτέρα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
«Ολος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.
«Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε αναφερόμενος στους αποκλεισμένους στα σύνορα πρόσφυγες. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη», συνέχισε ο Άσελμπορν. «Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ' αυτό», πρόσθεσε.