Ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όλα θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων για το προσφυγικό, κατέθεσαν 40 βουλευτές της ΝΔ.
Στην ερώτησή τους οι 42 βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον πρωθυπουργό «αν έχει αναπτύξει ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγήσει (σ.σ. η κυβέρνηση) την αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής» και «ποιο είναι το οικονομικό κόστος για το 2015 της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».
Ολόκληρη η ερώτηση των 42 βουλευτών της ΝΔ με θέμα «Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα ''Grexit Σένγκεν''», έχει ως εξής:
«Καταπέλτη για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού αποτελεί η προ ολίγων ημερών απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τρίμηνη προθεσμία προκειμένου η χώρα μας να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων ώστε να ελέγξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού μελέτησε τα πορίσματα της έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων που έκαναν επιτόπιους ελέγχους στη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας πως υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά μας σύνορα.
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρεται στις ελλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών και εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους και δεν αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η χώρα μας δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις παραπάνω υποδείξεις της, εντός των επόμενων τριών μηνών, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί, με ειδική πλειοψηφία, να ενεργοποιήσει το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση, ως ένδειξη συμμόρφωσης και καλής θέλησης, πρέπει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε κέντρων υποδοχής, hotspots, (Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο) που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, ήδη από το 2015. Επισημαίνεται ότι το θέμα αυτό θα τεθεί σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών στην εν λόγω Σύνοδο. Παράλληλα, η απουσία διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες έχει οδηγήσει σε αντιδράσεις όσον αφορά τη χωροθέτηση των κέντρων υποδοχής, όπως για παράδειγμα στην Κω.
Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και του αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με ορατή πλέον την απειλή εξόδου από τη Σένγκεν καθίσταται επιτακτική η ανάγκη άμεσης λειτουργίας των κέντρων υποδοχής. Βεβαίως, η λειτουργία των κέντρων έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, όχι διότι το ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά γιατί αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και τους πολίτες του, καθώς και τους πρόσφυγες.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Έχετε αναπτύξει ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγήσετε την αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής;
2. Ποιο είναι το οικονομικό κόστος, για το 2015, της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Έχει γίνει εκτίμηση του οικονομικού κόστους, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων;».
Την ερώτηση υπογράφουν οι εξής 403 βουλευτές της ΝΔ:
- Λευτέρης Αυγενάκης
- Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης
- Βασίλης Κικίλιας
- Γεώργιος Κουμουτσάκος
- Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου, Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ
- Νίκη Κεραμέως, Βουλευτής Επικρατείας, Κοιν/κη Εκπρόσωπος
- Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
- Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας
- Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
- Κώστας Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών
- Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς
- Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας
- Αθανάσιος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας
- Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
- Θανάσης Μπούρας, Βουλευτής Αττικής
- Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
- Βασίλης Γιόγιακας, Βουλευτής Θεσπρωτίας
- Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Τρικάλων
- Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου
- Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας
- Γεράσιμος Γιακουμάτος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
- Γιώργος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής
- Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
- Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
- Αναστάσιος Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου
- Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
- Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλώρινας
- Κωνσταντίνος Βλάσσης, Βουλευτής Αρκαδίας
- Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδας
- Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λάρισας
- Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Βουλευτής Πιερίας
- Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαίας
- Γιώργος Κασαπίδης, Βουλευτής Κοζάνης
- Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
- Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρεβέζης
- Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
- Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
- Χρήστος Μπουκώρος, Βουλευτής Μαγνησίας
- Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας
- Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
- Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών
- Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς