Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή» ο Δημήτρης Στεφανάκης γράφει για τη λογοτεχνία που αγαπάει και για τις διαδρομές που ο ίδιος ακολούθησε στο λαβύρινθο της γραφής. Ένας πολύ προσωπικός «λογοτεχνικός απολογισμός».
Γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία; Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τη λογοτεχνία; Τι ακριβώς μας προσφέρει; «Αν επιμένουμε ακόμα να διαβάζουμε λογοτεχνία στην εποχή μας είναι γιατί πιστεύουμε σε αυτό που μας προσφέρει. Δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αλλάξουμε τον κόσμο με την ποίηση και τα μυθιστορήματα, αξίζει όμως τον κόπο να δοκιμάσουμε την ευεργετική επίδρασή τους στη ζωή και στον χαρακτήρα μας. Αν με ρωτούσε κανείς πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου, θα απαντούσα πως η λογοτεχνία κυρίως σου μαθαίνει τρόπους. Σε κάνει λιγότερο σίγουρο για τον εαυτό σου, λιγότερο μελοδραματικό και κραυγαλέο, λιγότερο αφελή και ευκολόπιστο αλλά και πιο ευγενή στη γλώσσα, πιο διορατικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται κι η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει» γράφει ο Δημήτρης Στεφανάκης για το νέο του βιβλίο, ένα δοκίμιο για τη λογοτεχνία, τη γραφή και την ανάγνωση που φανερώνει την βαθιά αγάπη του για τα βιβλία και τη λογοτεχνική αφήγηση.
«Στον πυρήνα κάθε αφήγησης υπάρχει ένας μύθος, αλλά όχι μόνο· υπάρχουν χαρακτήρες που προ εκτείνουν τα σύνορα της δικής μας ύπαρξης. Ταυτιζόμαστε μαζί τους, είναι οι μικροί μας “ήρωες”, όντα φανταστικά αλλά πέρα για πέρα οικεία. Μεγαλώνουμε μαζί τους και κάθε τόσο προσθέτουμε κι άλλους μέσα από τις αναγνώσεις μας, εμπλουτίζοντας τη ζωή μας με καινούργιους “φίλους”. Στο τέλος, δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς τον Οδυσσέα, την Αντιγόνη, τον Βασιλιά Ληρ, την εξαδέλφη Μπέτυ, τους Καραμάζοφ ή την Άννα Καρένινα» σημειώνει ο Δημήτρης Στεφανάκης.
Πρόκειται, μάλλον, για το πιο προσωπικό βιβλίο του πολυβραβευμένου συγγραφέα· ένα βιβλίο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, σαν μια πολύ προσωπική εξομολόγηση. Ο Δημήτρης Στεφανάκης ομολογεί ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται τη λογοτεχνία. Μιλάει με ειλικρίνεια για την κλασική λογοτεχνία, τη σύγχρονη λογοτεχνία, τη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορία, αλλά και για τη δική του σχέση με τη λογοτεχνία που μεταμόρφωσε ολόκληρη τη ζωή του· για τα βιβλία που διάβασε, για εκείνα που δεν διάβασε, για τα βιβλία που του άρεσαν κι εκείνα που τον σημάδεψαν και τον καθόρισαν ως άνθρωπο και ως συγγραφέα.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στις 15:30. Στον Ιανό της Αθήνας.
Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η Ελένη Γκίκα, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
INFO
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 15:30
IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη