Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος για τις ΑΠΕ παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Forum 2016.
Στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ είναι να ενισχυθούν οι μορφές ενέργειας που έχουν μεγαλύτερη απόδοση, όπως τα αιολικά ή το βιοαέριο και η βιομάζα, τεχνολογίες που δίνουν σημαντικές συνέργειες συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, οι ΑΠΕ πλέον θα συμμετέχουν στην ημερήσια αγορά και θα λαμβάνουν ένα εύλογο premium στη βάση μιας εύλογης απόδοσης. Θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά και αντικίνητρα για όσες μονάδες ΑΠΕ βγαίνουν εκτός.
Επίσης τα φωτοβολταϊκά θα ξαναμπούν στο χάρτη μέσω δημοπρασιών για συγκεκριμένη ισχύ. Με δεδομένο ότι η νέα ισχύς που θα εγκατασταθεί, θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία και για αυτό οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά έχουν σταματήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένουν να δουν το νέο καθεστώς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εντάξουν τις μονάδες στο net metering ή στο νέο καθεστώς.
Ο κ. Βερροιόπουλος επισήμανε ότι ως το 2020, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενταχθούν στο σύστημα 2 GW ΑΠΕ ενώ είπε, ακόμα, ότι θα προχωρήσει η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Παράλληλα σύντομα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Φιλοδοξούμε στο πλαίσιο του νέου μοντέλου να λειτουργήσει η αγορά στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού χωρίς επιδοτήσεις κατέληξε ο γενικός γραμματέας.
Αναφορικά με το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι σύντομα θα εκδοθεί ο νέος Οδηγός Προγράμματος και ότι για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν πόροι ύψους 292 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα 80 εκατ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα.