Συνεχή προσκόμματα και παλινδρομήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά - iefimerida.gr

Συνεχή προσκόμματα και παλινδρομήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχή προσκόμματα θέτει από το πρωί ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης για το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας την οποία αρχικά συνομολόγησε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χθές το βράδυ ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αρχικά, από νωρίς σήμερα επανέφερε το βέτο για την συμμετοχή του ΛΑΟΣ και του ΔΗΣΥ στη νέα κυβέρνηση με προφανή πρώτο στόχο να αποκλείσει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από τις εξελίξεις.

Στη συνέχεια, αρχισαν να διαρρεόνται προς του δημοσιογράφους θέματα που αφορούν στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ενώ αρχικά δηλαδή είχε συζητήσει και μάλιστα είχε «παζαρέψει» για συγκεκριμένα υπουργεία έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτείνει πολιτικά πρόσωπα, τώρα κάνει λόγο για τεχνοκράτες ίσως ακόμη και στη θέση του αντιπροέδρου για την οποία χθες είχε συμφωνήσει να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας.

Προχώρησαν στην αμφισβήτηση της ημερομηνίας των εκλογών την οποία οι ίδιοι συμφώνησαν τα ξημερώματα στη σύσκεψη υπό τον Ευαγγελο Βενιζέλο, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του εκδόθηκε.

Τέλος, υπάρχουν και οι πληροφορίες που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να αμφισβητεί την ουσία της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας την οποία δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει. Οι επιτελείς της σημειώνουν ότι η ψήφος εμμπιστοσύνης δεν δεσμεύει το κόμμα να υπεψηφίσει νομοσχέδια με τα οποία διαφωνεί και φέρνουν ως παράδειγμα το ασφαλιστικό. Αναιρούν δηλαδή την ουσία της κυβέρνησης που αναμένεται να συγκροτηθεί προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που προέρχονται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και είναι άρρηκτα δεμένες με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος υποχρεώθηκε ουσιαστικά από τις ασφυκτικές πιέσεις των ξένων που έφτασαν να το απειλήσουν ακόμη και με διαγραφή από το Λαϊκό Κόμμα έχει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τις δύο διαμετρικά αντίθετες τάσεις που διαμορφώνονται στο κόμμα του.

Η μία, μειοψηφική μεν αλλά ισχυρή, που τον σπρώχνει στη συνεργασία με το επιχείρημα ότι απομονώνεται από την Eυρώπη και αυτό θα το πληρώσει και σύντομα και οδυνηρά. Η άλλη που τον ωθεί στην αδιάλλακτη στάση υπογραμμίζοντάς του ότι όσο περισσότερο θα πρoχωρά η ιδιότυπη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Είναι οι ίδιοι που του έχουν ζητήσει να θέσει ως κόκκινη γραμμή τη μη συμμετοχή της κυρίας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση προκειμένου να μην της δοθεί έτσι ο αέρας που της λείπει για να πετύχει την είσοδό της στη Βουλή στις εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς προκειμένου να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις και να κρατήσει συσπειρωμένους τους οπαδούς του υποστηρίζει ότι με τη στάση του όλες αυτές τις ημέρες η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να αποτρέψει το δημοψήφισμα, να ρίξει τον πρωθυπουργό και να οριστεί ημερομηνία εκλογών.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναγκάζεται να παλλινδρομεί με ορατό τον κίνδυνο να κινδυνεύει να χρεωθεί ένα ενδεχόμενο ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες για το κόμμα του και τη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ