Ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη για το ποιο είναι το τέλειο ανδρικό σώμα.
Σύμφωνα με το Business Insider ο καλλιτέχνης Νίκολαι Λαμ ο οποίος πρόσθεσε καμπύλες στην κούκλα Barbie έκανε μια έρευνα και αποκαλύπτει πόσο πολύ άλλαξε το ανδρικό σώμα τα τελευταία 150 χρόνια.
Συγκέντρωσε μάλιστα φωτογραφίες που αντιπροσώπευαν το «τέλειο Αμερικάνο» ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1870 μέχρι και σήμερα και έφτιαξε 3D κούκλες -μοντέλα.
Για παράδειγμα στα τέλη του 19 αιώνα η μόδα ήθελε τον τέλειο άνδρα με μεγάλη μέση και παχουλά μάγουλα μια και αυτός ο σωματότυπος εθεωρείτο σημάδι πλούτου και υψηλής κοινωνικής τάξης.
Όπως συμβαίνει με όλες τις γενικεύσεις, η «μελέτη» του Λάμ δεν ανταποκρίνεται σε όλα τα γούστα. Ο καλλιτέχνης ενδιαφέρεται μόνο για το σχήμα του σώματος και δεν λαμβάνει για παράδειγμα τον χρώμα του δέρματος.
Πάντως οι εικόνες του δείχνουν πόσο δραστικές είναι οι αλλαγές που έχει υποστεί το ανδρικό σώμα τους δυο τελευταίους αιώνες.
1870: Οταν δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στην τροφή η μόδα ήθελε τον τέλειο άνδρα παχουλό, με κοιλιά, μάγουλα και να ζυγίζει τουλάχιστον 90 κιλά.
1930: Τη δεκαετία του '30, το φαγητό δεν ήταν τόσο δυσεύρετο πια και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ πλάσαραν πιο λεπτό σωματότυπο με τον Κάρι Γκραντ να αποτελεί τον τέλειο άνδρα.
1960: Η δεκαετία του '60 βρίσκει τους Αμερικανούς κουρασμένους από το σύστημα. Επαναστατούν, μακραίνουν τα μαλλιά τους, παίρνουν ναρκωτικά και δεν γυμνάζονται. Το πρότυπο γίνεται ο Μικ Τζάγκερ και το πολύ αδύνατο του σώμα.
1980: Στη δεκαετία του '80, τα γυμναστήρια και η άσκηση γίνονται δημοφιλείς και το bodybuilding γίνεται τάση με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερν και το φουσκωμένο του σώμα να κερδίζει έδαφος.
1990: Τη δεκαετία του '90, τα πληθωρικά σώματα και τα φουσκωμένα μούσκουλα είναι εκτός της μόδας με το Μπράντ Πίτ στο «Fight Club» να έχει το ιδανικό ανδρικό σώμα.
Από τη δεκαετία του '80, οι άνδρες δεν θέλει πλέον να επενδύουν τον χρόνο τους στα γυμναστήρια για να φουσκώσουν τα κορμιά τους και να γίνουν bodybuilders.
Αυτό συνεχίζεται και στον 21ο αιώνα – όπου οι τέλειες ανδρικές αναλογίες είναι ίδιες με αυτές της δεκαετίας του '90.