«Είναι αυτονόητο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ». Με τη φράση αυτή, ο (μέχρι σήμερα) κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος θέλησε να απαντήσει στην φιλολογία που αναπτύχθηκε για το ρόλο του απερχόμενου πρωθυπουργού.
Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις με τον κ. Παπανδρέου να παραδίδει -εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- την Τρίτη την ηγεσία της χώρας στον νέο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, πιθανότατα τον Λουκά Παπαδήμο, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο δρόμος είναι μακρύς για την ομαλοποίηση.
Οι «παπανδρεϊκοί» δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο ίδιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές την 19η Φεβρουαρίου. Μια σειρά κυβερνητικών στελεχών στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο (Πάνος Μπεγλίτης, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Σηφουνάκης) ήταν απολύτως σαφείς: «Εχουμε πρωθυπουργό, και κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης. Αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις με Σαμαρά συνεχίζουμε κανονικά με μονοκομματική κυβέρνηση» έλεγαν προκαλώντας... ρίγη ανησυχίας σε άλλους κυβερνητικούς παράγοντες ότι η «φρουρά του Καντάφι» -όπως αποκαλούν ειρωνικά τους παπανδρεϊκούς- θα έσυρε τον Γιώργο Παπανδρέου σε τακτικισμό, θα τορπίλιζε τη συμφωνία με Σαμαρά και θα συνέχιζε «ως να μην συνέβη τίποτε».
Το γεγονός αυτό έκανε τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να στείλει χθες αυστηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που διαπίστωνε τέτοιες προθέσεις θα παραιτούνταν από υπουργός καταγγέλλοντας τα όσα συνέβαιναν. Υπενθύμιζε, δε, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης του εδόθη υπό την αίρεση ότι θα προέβαινε σε ειλικρινείς προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Η προειδοποίηση Λοβέρδου, ώθησε τον κ. Παπανδρέου να του τηλεφωνήσει, την ώρα μάλιστα που ο κ. Λοβέρδος ήταν σε συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση του είναι να παραιτηθεί και πως δεν θέλει να ηγηθεί του νέου σχήματος, κάτι που έκανε απολύτως ξεκάθαρο λίγο αργότερα και στο υπουργικό συμβούλιο.
Παρεμπιπτόντως, το ερχόμενο Σάββατο 12 Νοεμβρίου λήγει η θητεία του κ. Παπανδρέου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ο οποίος εξελέγη το 2007 στη θέση αυτή μετά την εσωκομματική διαμάχη με τον κ. Βενιζέλο. Είναι ενδεχόμενο είναι να μην ανακινηθεί το θέμα ώστε να πάει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες και να ακολουθήσει ομαλή διαδοχή και στο κόμμα.
Πλην όμως οι προεδρικοί στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, που έχουν την πλειοψηφία (υπολογίζονται γύρω στους 110 βουλευτές) φέρονται αποφασισμένοι να μην ανεχθούν οιαδήποτε κίνηση ανατροπής του κ. Παπανδρέου.
«Δεν πρόκειται να παραδώσουμε το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα» έλεγε εις εξ αυτών από προχθές. Μάλιστα εκτιμούσαν ότι «ο Παπανδρέου, θα δικαιωθεί σύντομα και ο Σαμαράς θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα» και προέβλεπαν πως «το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των εκλογών στα ίσια με τη ΝΔ» ανατρέποντας προγνωστικά και δημοσκοπήσεις».
Προφανώς οι βουλευτές αυτοί οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν θα έχουν θέση στο ΠΑΣΟΚ της μετά Παπανδρεϊκής περιόδου δεν συνεκτιμούν δύο πράγματα: Τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με δεδομένα αφενός τη συμφωνία του με τον κ. Βενιζέλο για ομαλή διαδοχή και αφετέρου την απήχηση που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην κοινωνία.
Επίσης δεν συνεκτιμούν τη ζημιά που έκαναν ορισμένοι εξ αυτών όλο αυτό το διάστημα καθώς ουσιαστικά αυτοί υποχρέωσαν τον κ. Παπανδρέου να παραδώσει την πρωθυπουργία.