Σαράντα πέντε κιβώτια με πολύτιμες αρχαιότητες από τη συλλογή του Ρόμπιν Σάιμς επιστράφηκαν από τις ελβετικές Αρχές στην Ιταλία. Αντίστοιχες «επιτυχίες» μπορεί να έχει και η Ελλάδα αν κυνηγήσει δυνατά την πολύκροτη υπόθεση Σάιμς.
Τα εν λόγω αρχαία βρίσκονταν επί 15 και χρόνια αποθηκευμένα στη Γενεύη, σε κτίριο της ιδιοκτησίας Σάιμς. Κανείς δεν γνώριζε ωστόσο, το περιεχόμενό τους και αυτό γιατί είχαν απέξω το όνομα μιας offshore εταιρείας. Ανοίχτηκαν πριν από λίγο καιρό και διαπιστώθηκε ότι έκρυβαν ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και δύο σαρκοφάγοι εξαιρετικής τέχνης, του 2ου αι. π.Χ., ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία, ένα ολόκληρο κεραμικό τέμπλο ετρουσκικού ναού με παραστάσεις, μαρμάρινα πορτρέτα, αγγεία και άλλα αρχαία. Ολα μαζί συνιστούν έναν θησαυρό αμύθητης αξίας, ο οποίος επεστράφη στην Ιταλία.
Η Ιταλία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Εθνος, άρχισε να υποπτεύεται ότι πρόκειται για αρχαία που είχε στην κατοχή του ο Σάιμς το 2014 και ξεκίνησε τη διεκδίκηση των αρχαιοτήτων διά της δικαστικής οδού, ενώ αρχαιολόγοι και καραμπινιέροι κατάφεραν να βρουν συνδέσεις ανάμεσα σε αυτά τα αρχαία και σε ίχνη που είχαν αφήσει πίσω τους λαθρανασκαφείς και τυμβωρύχοι.
Η υπόθεση Σάιμς και Μιχαηλίδη
Ο Ρόμπιν Σάιμς και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, οι οποίοι ήταν ζευγάρι στη ζωή και στις μπίζνες, ήταν αρχαιοπώλες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι ξεκίνησαν συνεργασία στη δεκαετία του ’70. Διατηρούσαν διαμερίσματα και αποθήκες σε πολλές πόλεις του κόσμου, ανάμεσά τους στην Νέα Υόρκη και τη Αθήνα, ενώ επίσης χρησιμοποιούσαν την οικογενειακή βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα. Η περιουσία του αρχαιοπωλείου, στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 17.000 αρχαιότητες (το 60% από Ιταλία και το 40% από Ελλάδα και Αίγυπτο), το 1999 υπολογιζόταν σε 160 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μιχαηλίδης πέθανε το 1999 και μετά το θάνατό του η οικογένειά του ξεκίνησε δικαστική διαμάχη, ζητώντας από τον Σάιμς μερίδιο από αυτήν.
Η δικαστική διαμάχη οδήγησε σε ήττα Σάιμς, ο οποίος κήρυξε πτώχευση, προκειμένου να μην πληρώσει τα έξοδά της, που ανέρχονταν σε περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ. Το 2005 κατηγορήθηκε για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, ωστόσο αποφυλακίστηκε σύντομα και έκτοτε εξαφανίστηκε. Η Ελλάδα τον ψάχνει ακόμη μέσω και της Ιντερπόλ, αλλά δεν έχει εντοπιστεί.
Ο Σάιμς εκτιμάται ότι είχε αποθηκεύσει την πλειονότητα των αρχαίων στη Γενεύη, προσπαθώντας να τα κρατήσει κρυφά. Από το 2008 Ελλάδα και Ιταλία προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποθήκη του Σάιμς στο Λονδίνο. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, καθώς, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση τη Σχοινούσας, το 2006, είχαν εντοπισθεί στα φωτογραφικά αρχεία που κατασχέθηκαν, αντικείμενα ενδιαφέροντός μας. Με τα αρχεία αυτά τεκμηριώθηκε και συνεργασία του Σάιμς με εμπόρους που εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης για αρχαιοκαπηλία. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανακοινώσει κάποια εξέλιξη.
Η δίκη στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμα. Πριν από λίγες μέρες πήρε αναβολή λόγω απεργίας των δικηγόρων.
Πηγή: Εθνος