Η κυβέρνηση στο «τρίγωνο των Βερμούδων» -Δανειστές, κοινωνική κατακραυγή και προσφυγικό - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση στο «τρίγωνο των Βερμούδων» -Δανειστές, κοινωνική κατακραυγή και προσφυγικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα προσγειώνεται η κυβέρνηση, με τις συζητήσεις των αρμόδιων υπουργών και των επικεφαλής των Θεσμών να συνεχίζονται κανονικά, μέχρι και την Παρασκευή, οπότε οι τελευταίοι θα αναχωρήσουν προσωρινά.

Τα επαπειλούμενα πρόσθετα μέτρα και οι εντεινόμενες πιέσεις για περικοπές στις συντάξεις ρίχνουν βαριά «σκιά» στις διαβουλεύσεις.

Η κλιμάκωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας μετατρέπεται σε χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων, ενώ το Μαξίμου εξακολουθεί να καλεί σε διάλογο αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για «πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου».

Επιπλέον, το αίσθημα της έντονης ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατηγείο παραμένει κυρίαρχο, τόσο για τις τελικές διαθέσεις των δανειστών, όσο και για την κοινωνική κατακραυγή που διογκώνεται.

Ολα της διαπραγμάτευσης... δύσκολα
Αθήνα και δανειστές, -στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης-, ανταλάσσουν απόψεις πάνω στα βασικά σημεία που είναι: το ασφαλιστικό και οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου (2016-18).

Οι θεσμοί, έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για σήμερα με τον υπουργό εργασίας Γ.Κατρούγκαλο. Είναι κοινός τόπος ακόμη, ότι στυλώνουν τα πόδια και δεν δέχονται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα ο «εφιάλτης» των περικοπών να επανέρχεται. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει μέσω διαρροών, πως «δεν τέθηκε από τους δανειστές θέμα για μείωση συντάξεων».

Κατά τα λοιπά, το υπόλοιπο πρόγραμμα στο Χίλτον περιλαμβάνει:

  • 09:00 Νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
  • 10.30 Δημόσια Διοίκηση
  • 12.00 Δημοσιονομικά
  • 14.30 Φορολογία εισοδήματος

Φυγή προς τα εμπρός με «τυράκι» το Χρέος
Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης, πάντως, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι να έχει βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι το Μάρτιο, για να μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως έχει υποσχεθεί.

Με διακηρυγμένο αυτό το στόχο πασχίζει να φύγει μπροστά. Έτσι, ξεκόβει τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, παρότι έχει να αντιπαλέψει με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα. «Έχουμε πάρει τρεις φορές νομιμοποίηση αλλά αυτό σε κάποιους δεν αρέσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία.

Πιέσεις και για το προσφυγικό
Με φόντο τα παραπάνω, στενεύουν και τα περιθώρια για τη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς οι έως τώρα δράσεις της Αθήνας έχουν κριθεί ανεπαρκείς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, καθώς αύριο θα μετέχει στη Διάσκεψη για τους Σύρους Πρόσφυγες.

Εκεί, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα μετέχει και στην πενταμερή στην οποία υα συμμετέχουν και οι Μέρκελ, Φάινμαν, Ρούτε και Νταβούτογλου. Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά και οι αιτίες της κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση θεσμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ