Την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. επιθυμεί μεγάλο ποσοστό ανέργων και ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι η χώρα είναι ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ένωση.
Πανελλήνια δημοσκόπηση του νέου ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, που διερευνά τα αξιακά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών κάθε ηλικίας, μόρφωσης και κοινωνικής τάξης, καταγράφει την κλιμάκωση της απογοήτευσης των Ελλήνων από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τις απαντήσεις των πολιτών αναδεικνύονται αξιοσημείωτες αντινομίες και τεκμηριώνονται σημαντικές τάσεις που είτε δεν διακρίνονται εύκολα όταν παρακολουθεί κάποιος επιφανειακά τις εκφάνσεις της λειτουργίας της κοινωνίας, είτε δεν έχουν αποτυπωθεί αξιόπιστα με στοιχεία ως τώρα.
Η νέα διάκριση των πολιτών σε ευκρινή στρατόπεδα ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη, ο οικονομικός φιλελευθερισμός και ο κοινωνικός συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας, ή η στάση των νέων Ελλήνων απέναντι στα βασικά διακυβεύματα της εποχής, είναι θέματα που αναδεικνύονται με ενδιαφέροντες τρόπους στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Από τις απαντήσεις των πολιτών αναδεικνύονται αξιοσημείωτες αντινομίες και τεκμηριώνονται σημαντικές τάσεις που είτε δεν διακρίνονται εύκολα όταν παρακολουθεί κάποιος επιφανειακά τις εκφάνσεις της λειτουργίας της κοινωνίας, είτε δεν έχουν αποτυπωθεί αξιόπιστα με στοιχεία ως τώρα. Η νέα διάκριση των πολιτών σε ευκρινή στρατόπεδα ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη, ο οικονομικός φιλελευθερισμός και ο κοινωνικός συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας, ή η στάση των νέων Ελλήνων απέναντι στα βασικά διακυβεύματα της εποχής, είναι θέματα που αναδεικνύονται με ενδιαφέροντες τρόπους στις απαντήσεις των ερωτηθέντων.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Το 46,2% των πολιτών πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
- Οι πολίτες δηλώνουν αξιοσημείωτα θετικές απόψεις για έννοιες όπως “αγορές”, “ανταγωνιστικότητα”, “αποκρατικοποιήσεις” και “οικονομία της αγοράς”.
- Ένα υψηλό ποσοστό των ανέργων και των πολιτών που έχουν χαμηλό εισόδημα επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ
Η έρευνα “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες” περιλαμβάνει 69 ερωτήσεις πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες (Ευρώπη & εθνική ταυτότητα, κράτος & οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, θεσμοί & πολιτικό σύστημα, παιδεία & πολιτισμός). Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός της έρευνας έγιναν από τη διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά, και η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών G.P.O. σε δύο φάσεις, τον Απρίλιο και το Νοέμβριο του 2015.