ΒΒC: «Πρέπει να λυπηθούμε τους Έλληνες;» - iefimerida.gr

ΒΒC: «Πρέπει να λυπηθούμε τους Έλληνες;»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Debate με θέμα το αν οι Βρετανοί πρέπει να... λυπηθούν τους Έλληνες για τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν, φιλοξενείο το βρετανικό δίκτυο ΒΒC στην ιστοσελίδα του.

«Δεν είναι η στιγμή να λυπηθούμε τους Έλληνες»

Ο Νίκολας Γουάλτον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων υποστηρίζει πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να νιώσουμε συμπάθεια για τους Έλληνες.

Ο Γοάλτον ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα λειτούργησε μέσα στην ευρωζώνη κατηγορώντας τη χώρα μας πως αντί να χρησιμοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομικά, οι πόροι κατασπαταλήθηκαν σε πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.

«Μαγείρεψαν τα βιβλία και πραγματοποίησαν ολυμπιακές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή. Τώρα στην εποχή της ύφεσης, η ρωγμή που δημιουργήθηκε στην άκρη της ευρωζώνης απειλεί να γίνει η Χάρυβδη που μπορεί να καταπιεί όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

«Οι Έλληνες αρχιτέκτονες της κακοδαιμονίας τους αλλά υποφέρουν»

Στον αντίποδα βρίσκεται ο Σάιμον Τιλφορντ του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, ο οποίος υποστηρίζει πως οι Έλληνες «έκαναν το αδύνατο μέσα σε δύο χρόνια», αναφερόμενος στις περικοπές που έγιναν στο δημόσιο τομέα και που είναι οι μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ίδιοι οι Έλληνες είναι οι αρχιτέκτονες της κακοδαιμονίας τους. Αλλά καμία οικονομία δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκους της τη στιγμή που η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που βλέπουμε: μια ακόμη πιο βαθιά ύφεση».

Ο Τίλφορντ ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίστηκε την ελληνική κρίση θεωρώντας τη στρατηγική των δύο τελευταίων χρόνων εντελώς λανθασμένη. Θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους τη στιγμή που καλείται να περικόψει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες της. Το αποτέλεσμα θα είναι να παραδώσουν την εθνική τους κυριαρχία σε ουσιώδη θέματα οικονομικής πολιτικής.

«Δεν έχω μεγάλη συμπάθεια για την ελληνική πολιτική ελίτ. Μπήκαν στην ευρωζώνη για καθαρά πολιτικούς λόγους- για να βρίσκονται στο τραπέζι των αποφάσεων, αγνοώντας την οικονομική πραγματικότητα και τις δυνατότητες της χώρας. Αλλά ο ελληνικός λαός υποφέρει και χρειάζεται τη συμπάθειά μας. Άλλωστε αν και η Βρετανία ήταν μέλος του ευρώ θα έπρεπε να κάνει μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που κάνει τώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα θέλαμε να μας λυπηθούν;» καταλήγει με νόημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ