Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα τον Ιούνιο στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Άγγλων δημοσιογράφων, ο Κάμερον θεωρεί ικανοποιητική τη συμφωνία που του πρόσφερε η Ένωση μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προτίθεται να τη θέσει προς έγκριση στον βρετανικό λαό στις αρχές του καλοκαιριού.
Η συμφωνία που μέχρι την τελευταία στιγμή, και πιο συγκεκριμένα την Κυριακή το βράδυ, έδειχνε αβέβαιη, καθώς οι Βρετανοί πίεζαν για περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα «επείγον φρένο» και μια «κόκκινη κάρτα», τα οποία και ο Κάμερον φιλοδοξεί να πείσουν τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το «Επείγον Φρένο», το οποίο ήταν μια πρόταση που τέθηκε τον Δεκέμβριο από το γραφείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβλέπει την δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει την είσοδο περισσότερων μεταναστών στα εδάφη του σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτή διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τουσκ αποδέχθηκε ότι η τωρινή κατάσταση είναι τέτοια που θα επέτρεπε την ενεργοποίηση του μηχανισμού άμεσα, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό επιχείρημα στον Κάμερον.
Από την άλλη, μέσα στην συμφωνία προβλέπεται και η «Κόκκινη Κάρτα», μια διαδικασία κατά την οποία οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την δυνατότητα να σταματούν ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιθυμούν να ενσωματώσουν.
Η τελευταία εξέλιξη είναι και αυτή που καθυστέρησε την ανακοίνωση της πρότασης συμφωνίας από τον Τουσκ, καθώς αποτέλεσε μια πρόταση της τελευταίας στιγμής από την ΕΕ για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις που την Κυριακή το βράδυ φαινόταν ότι βρίσκονταν σε αδιέξοδο.
Η πρόταση της συμφωνίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής προς έγκριση σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ενώ σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση των προθέσεων του Βρετανού Πρωθυπουργού.
Η επιστολή Τουσκ προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την Σχέδιο-Πρόταση του, δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο.
Τα κυριότερα σημεία της επιστολής:
- Η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ο βασικός μας στόχος.
- Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
- Η πρόταση προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανησυχίες που τέθηκαν από τον Βρετανό Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.
- Η διαδικασία έχει υπάρξει δύσκολη και υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
- Το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί και από τον βρετανικό λαό και από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη στις επόμενες δυο εβδομάδες.
- Το περιεχόμενο της πρότασης είναι αποφάσεις με νομικές προεκτάσεις και για αυτόν τον λόγο πρέπει να εξετασθεί και η ενσωμάτωση των προβλέψεων της μελλοντικά στις Συνθήκες, όπου χρειάζεται.
- Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συζήτηση των Αντιπροσώπων μας γύρω από την πρόταση με στόχο την αποδοχή της πρότασης και από τα 28 μέλη στο Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.
Τα 4 βασικά σημεία της πρότασης:
- Οικονομική Διακυβέρνηση. Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού μένει να αποσαφηνιστούν στο εγγύς μέλλον, αφορά όμως τον ρόλο που μη μέλη της Ευρωζώνης έχουν στην λήψη αποφάσεων για το μέλλον και την λειτουργία του κοινού νομίσματος.
- Ανταγωνιστικότητα. Το περιεχόμενο θα αποσαφηνιστεί περαιτέρω με Διακήρυξη του Συμβουλίου και της Επιτροπής με τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να αποτραπεί η παρεμπόδιση αυτής από της γραφειοκρατεία της ΕΕ.
- Εθνική Κυριαρχία. Η λεγόμενη και «κόκκινη κάρτα». Αναγνωρίζει την απροθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου για επιπλέον πολιτική ενοποίηση και δίνει το δικαίωμα του Opt-Out, δηλαδή της μη εφαρμογής μέρους της κοινοτικής νομοθεσίας υπό προϋποθέσεις.
- Ελευθερία κίνησης και κοινωνικά επιδόματα. Η ΕΕ θέτοντας ως ορόσημο της ελευθερία της μετακίνησης ανθρώπων και κεφαλαίων, αναγνωρίζει ωστόσο την πίεση που δέχονται τα έθνη-κρατη και θα εξετάσει τρόπους για να αποκλειστεί η εκμετάλλευση αυτής της αρχής. Το γνωστό και ως «επείγον-φρένο».