Είναι απορίες που οι περισσότεροι έχουν εκφράσει, ή σκεφτεί, κάποια στιγμή.
Βλάπτει η τηλεόραση τα μάτια; Η ζάχαρη μας κάνει υπερκινητικούς; Αλλά και διλήμματα όπως περπάτημα ή τρέξιμο και εμφιαλωμένο νερό ή από τη βρύση.
Το Business Insider απευθύνθηκε σε ειδικούς και βρήκε τις απαντήσεις σε αυτά τα συνηθισμένα ερωτήματα για την υγεία.
Η ζάχαρη μας κάνει υπερκινητικούς;
Απάντηση: Οχι
Ο μύθος ξεκίνησε στη δεκαετία του '70, όταν ένας Αμερικανός γιατρός έγραψε στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ότι είχε διαπιστώσει πως η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα. Ομως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει.
Εχει αποτέλεσμα το σιρόπι για τον βήχα;
Απάντηση: Οχι
Εδώ και καιρό οι γιατροί συμφωνούν ότι τα περισσότερα τέτοια σιρόπια δεν έχουν αποτέλεσμα. Το 2014 Αυστραλοί ερευνητές δημοσίευσαν τα σχετικά συμπεράσματά τους, ότι τα σιρόπια περιέχουν συνήθως κοδεΐνη και αντισταμινικά σε ποσότητες πολύ μικρές για να είναι αποτελεσματικές και μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά. Ομως, τα σιρόπια καταστολής του βήχα που δίνονται με συνταγή γιατρού έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Το ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις;
Απάντηση: Ναι
Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου έχει σχέση με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη οδηγούν σε διαβήτη;
Απάντηση: Ναι
Πέρα από προβλήματα όπως στα δόντια και αύξηση βάρους, η κατανάλωσή τους σχετίζεται και με τον διαβήτη τύπου 2.
Χρειάζομαι αντηλιακό με δείκτη πάνω από 30;
Απάντηση: Οχι
Ποιο σημαντικό είναι να πρόκειται για αντηλιακό ευρέως φάσματος. Δηλαδή να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες Α και Β. Η χρήση προϊόντος με δείκτη άνω του 15, που είναι ευρέως φάσματος, αρκεί, όπως επίσης και η συχνή επάλειψη.
Παχαίνουν οι ξηροί καρποί;
Απάντηση: Οχι
Εκτός αν τρώτε κιλά κάθε ημέρα.
Είναι το περπάτημα το ίδιο αποτελεσματικό με το τρέξιμο;
Απάντηση: Ναι
Βέβαια εξαρτάται από το τι θέλετε να πετύχετε. Αν ο στόχος είναι η υγεία της καρδιάς, τότε δεν υπάρχει διαφορά. Αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, η πιο σκληρή άσκηση είναι καλύτερη.
Η κατανάλωση χυμού είναι το ίδιο ωφέλιμη με την κατανάλωση φρούτων;
Απάντηση: Οχι
Δεν θέλετε να χάσετε τις ίνες που βρίσκονται στη φλούδα και τον πολτό του φρούτου.
Είναι όλα τα σταρένια ψωμιά καλύτερα από το λευκό;
Απάντηση: Οχι
Δεν φτιάχνονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει και λευκό ψωμί ολικής άλεσης, που είναι επίσης υγιεινό.
Μπορεί να αρρωστήσω από το υδρομασάζ;
Απάντηση: Ναι
Είναι μία «δεξαμενή» ανάπτυξης μικροβίων. Ερευνα έδειξε ότι ξεσπάσματα ασθενειών είχαν σχέση πολλές φορές με πισίνες ή υδρομασάζ.
Προκαλεί καρκίνο ο καφές;
Απάντηση: Οχι
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον αναφέρει ως «πιθανά καρκινογόνο για το ουροποιητικό», αλλά υπάρχουν αντίθετες επιστημονικές απόψεις, που αναφέρουν ότι είναι απίθανο ο καφές να είναι καρκινογόνος. Μάλιστα, θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων της ασθένειας.
Αυξάνουν τη χοληστερίνη τα αβγά;
Απάντηση: Οχι
Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η χοληστερίνη των τροφίμων δεν επηρεάζει εκείνη του αίματος.
Μπορεί να καταναλώσει κανείς υπερβολικά πολύ νερό;
Απάντηση: Ναι
Αν κάποιος βάλει στον οργανισμό του μεγάλη ποσότητα νερού- πολλά μπουκάλια- τα νεφρά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να πέσει το επίπεδου του νατρίου.
Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες λευκαίνουν τα δόντια περισσότερο από τις απλές;
Απάντηση: Οχι
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ενωση, οι λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορούν να πετύχουν κάτι σε επιφανειακό επίπεδο. Για τους βαθύτερους λεκέδες χρειάζονται πιο εξειδικευμένες θεραπείες, όπως η λεύκανση.
Μπορεί η τηλεόραση να βλάψει την όραση;
Απάντηση: Οχι
Σύμφωνα με την Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία, κοιτάζοντας σε οθόνες LCD και άλλες συσκευές δεν κινδυνεύει κάποιος να βλάψει την όρασή του.
Είναι το κόκκινο κρασί καλύτερο από το λευκό;
Απάντηση: Οχι
Σε ότι αφορά την προστασία από καρδιακά νοσήματα δεν έχουν διαφορά. Το κόκκινο κρασί ίσως έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα μεταλλικά στοιχεία από το λευκό.
Είναι το εμφιαλωμένο νερό καλύτερο από της βρύσης;
Απάντηση: Οχι
Εκτός αν ζείτε σε περιοχή που έχει διαπιστωμένα νερό που δεν είναι πόσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, η χρήση εμφιαλωμένου δεν κάνει ιδιαίτερα καλό. Μάλιστα, με αυτό μπορεί κάποιος να μην καταναλώνει φθόριο, σημαντικό για την προστασία των δοντιών.